ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”:

“Έφτασαν ήδη στο Κίεβο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Interfax, οι δύο Έξαρχοι από το Φανάρι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο Επίσκοπος Έντμοντον Ιλαρίων, απεσταλμένοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, εθεάθησαν να κάνουν βόλτα γύρω από τη Λαύρα των Σπηλαίων, όπου είναι η έδρα του μητροπολίτη Ουκρανίας.

Ο ορισμός της Πατριαρχικής Εξαρχείας έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των διεργασιών για την χορήγηση αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.”

Σε χθεσινές δηλώσεις του, που διαβάσαμε στην “Ρομφαία”, ο Σεβ. Γαλλίας Εμμανουήλ κατέστησε σαφές ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αποφασισμένο να χορηγήσει σύντομα Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το πιο πάνω δημοσίευμα μας πληροφορεί ότι οι Έξαρχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι επιφορτισμένοι να μεθοδεύσουν την διαδικασία χορήγησης Αυτοκεφαλίας, έφτασαν ήδη στην Ουκρανία για να διεκπεραιώσουν το έργο που τους ανετέθη.

Την ίδια ώρα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσσίας, αλλά και της Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως και πολλοί Ρώσσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι που πρόσκεινται στην υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησία καθιστούν σαφές, με αυστηρότητα, σε όλους τους τόνους, ότι η τυχόν χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκραναι θα προκαλέσει διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας (δηλαδή Σχίσμα) του Πατριαρχείου Ρωσσίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εκκλησίας της Ρωσσίας.

Είναι φανερόν ότι και οι δύο πλευρές τεντώνουν το σχοινί και έτσι λίγα περιθώρια επίτευξης συμβιβασμού υπάρχουν.

Άραγε οι Έξαρχοι του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουκρανία προγραμματίζουν να συμπεριλάβουν στις διαβουλεύσεις τους και την κανονική Αυτόνομη, υπό το Πατριαρχείο της Ρωσσίας Εκκλησία της Ουκρανίας, ή θα περιοριστούν να αναλάβουν προσπάθειες μόνον μεταξύ των Σχισματικών ομάδων;

Ας ελπίσουμε ότι οι δύο Έξαρχοι έχουν εντολή να καταβάλουν προσπάθεια να συζητήσουν το θέμα με την, υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, κανονική Εκκλησία για να υπάρξει, ει δυνατόν, καθολική συμφωνία για τα περαιτέρω.

Αν στον διάλογο συμπεριληφθεί και η Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας σημαίνει ότι εμπλέκεται και η Εκκλησία της Ρωσσίας. Γι’ αυτό, αν καταλήξουν σε συμφωνία οι εν Ουκρανία Δικαιοδοσίες, θα γίνει καθολικά δεκτή από την Εκκλησία.
Αλλοιώς ο Θεός να φυλάει την Εκκλησία Του από το Σχίσμα και μάλιστα από Πανορθόδοξο Σχίσμα.
www.tips-fb.com Posted by Παναγιώτης Τελεβάντος at 5:08 PM

Share Button