Ένα ασφαλές καταφύγιο για παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό βρίσκεται σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος, στον Κολωνό. Είναι η Κιβωτός του κόσμου, μια οργάνωση που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης και υποσιτισμού, χωρίς ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς ή εγκαταλειμμένα. Στους κόλπους του αγκαλιάζει καθημερινά περίπου 400 παιδιά, κατά 70% Ελληνόπουλα αλλά και μετανάστες, χωρίς διακρίσεις, καθώς και πολλές μητέρες που έχουν βιώσει την κακοποιήση.
Το εγχείρημα ξεκίνησε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο τότε ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και επειδή όπως ο ίδιος λέει «δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με την αδικία, να πιστέψω ότι όλοι ξέρουμε τι γίνεται εδώ, εσύ κάνε τη δουλειά σου αλλά μη μιλάς. Έξω από την πόρτα μου υπήρχε τόσος κόσμος σε ανέχεια, σε εγκατάλειψη. Δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι ένας ιερέας είναι μόνο για να κάνει τη θεία λειτουργία.»
Στην Κιβωτό το παιδί βρίσκει ό,τι χρειάζεται: Σίτιση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί μιλάμε για ένα πληθυσμό που δεν έχει πρόσβαση σε αυτή, ψυχαγωγία, ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση, σημειώνει η κ. Μαρία Κατσίμπαλη από την οργάνωση.
Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι οι περίπου 500 εθελοντές που βοηθούν την οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, από καθηγητές και δασκάλους που βοηθάνε τα παιδιά, τα διαβάζουν ή σε κάποια μαθαίνουν εξαρχής γράμματα, ψυχολόγοι, νομικοί σύμβουλοι και άνθρωποι πολλών άλλων ειδικοτήτων πρόθυμοι να βοηθήσουν όπου χρειάζεται και φυσικά ο κόσμος που ενισχύει με τον οβολό του και με είδη πρώτης ανάγκης.
Η πρσοφορά του κόσμου είναι συγκινητική μας λέει ο πάτερ Αντώνιος. «Ο φτωχός κόσμος είναι αυτός που βοηθάει πραγματικά, που έχει ζήσει δύσκολα, η γιαγιά που θα κάνει οικονομία όχι για να ψωνίσει ρούχα αλλά για να κάνει ελεημοσύνη.»
Παράλληλα με το έργο που γίνεται μέσα στην Κιβωτό, όπου καθημερινά περνούν από εκεί περί τα 400 παιδιά, τα οποία τρώνε, διαβάζουν, ψυχαγωγούνται κτλ υπάρχει και το συσσίτιο που ενισχύει περίπου 1300 ανθρώπους από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Η Κιβωτός βοηθάει οικογένειες με ανάγκη δίνοντάς τους τρόφιμα σε πακέτα, πάντα με γνώμονα την αξιοπρέπεια, όπως τονίζουν οι άνθρωποι της Κιβωτού. «Δεν δίνουμε μαγειρεμένο φαγητό, αλλά πρώτη ύλη ώστε να δει το παιδί ότι η μάνα μαγείρεψε.»
Φωλιά στοργής και αλληλεγγύης βρίσκουν και οι μητέρες
Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για κακοποιημένες γυναίκες, κυρίως Ελληνίδες, πολλές εκ των οποίων καταλήγουν άστεγες, χωρίς δουλειά και ελπίδα. Η Κιβωτός συντηρεί ένα ξενώνα για αυτές τις περιπτώσεις, δυναμικής 39 κλινών ενώ βοηθάει αρκετές ακόμα νοικιάζοντας μικρά διαμερίσματα για να φιλοξενηθούν.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πάτερ Αντώνιος “στόχος είναι να μην ιδρυματοποιούνται οι άνθρωποι, καθώς έτσι δεν ξεπερνούν το πρόβλημα τους”. «Θέλουμε να στηρίξουμε τη μάνα που έχει δυσκολίες να είναι σε θέση να κρατήσει μόνη της το παιδί της», λέει και συμπληρώνει «μετά από μια περίοδο και αφού ηρεμήσουν τις στέλνουμε σε ΙΕΚ, όπου μια μητέρα μπορεί να πάει να μάθει μια τέχνη να γίνει π.χ. κομμώτρια. Έπειτα τις βοηθάμε να βρουν δουλειά και κάποια στιγμή αναλαμβάνει η ίδια και πληρώνει το ενοίκιο της. Σκοπός είναι να της δώσεις ένα χέρι να σηκωθεί και να τη βοηθήσεις να πάρει τη ζωή στα χέρια της, όχι να την κάνεις ζητιάνο.»
Στα επόμενα σχέδια της Κιβωτού, όπως αναφέρει ο πάτερ Αντώνιος είναι η δημιουργία μιας κλειστής μονάδας υποστήρξης ανηλίκων, στον Πειραιά, στα τέλη Ιουνίου. Εκεί θα φιλοξενηθούν 40 παιδιά που έχουν απομακρυνθεί αποκλειστικά με εισαγγελική εντολή.
Όσοι θέλουν να στηρίξουν το έργο της Κιβωτού (τηλ: 210 5141935) μπορούν να το κάνουν είτε με εθελοντική εργασία είτε ενισχύοντας με ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, αναλώσιμα και κάποια οικονομική βοήθεια. Επίσης μπορείτε να ενισχύσετε καλώντας τους παρακάτω αριθμούς: 14849 με 2,46 ευρώ/ κλήση, με sms στο 54232 (2,46 ευρώ) ή καλώντας στο 901 11 170 170 μόνο εντός δικτύου ΟΤΕ (3,67 ευρώ/κλήση).