Ο Άγιος Ληστής!

Ο αναγνώστης ασφαλώς θα εκπλήσσεται με το οξύμωρο αυτό σχήμα του λόγου. Γιατί, βέβαια, πώς μπορεί να είναι ένας άνθρωπος ληστής και συγχρόνως άγιος;
Κι όμως, πρόκειται για το ληστή του Γολγοθά, ο οποίος σταυρώθηκε μαζί με το Χριστό. Μετανοημένος για τις πράξεις του, όπως ο τελώνης Ματθαίος, ο τελώνης Ζακχαίος, η μοιχαλίδα Σαμαρείτισσα, η πόρνη που έπλυνε τα πόδια του Ιησού, του είπε: «Κύριε, μνήσθητί μου, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου».
Και ο Ιησούς νιώθοντας την ειλικρινή μεταμέλειά του, του είπε: «Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ εμού έση εν τω παραδείσω».
Η θρησκεία μας, λοιπόν, τοποθετεί το ληστή σαν τον πρώτο που άγιασε και πέρασε τις πύλες του Παραδείσου, μετά την Ανάσταση του Ιησού.
Τον Άγιο αυτόν επέλεξε και ενσαρκώνει ο πατήρ Γερβάσιος, στη θέση Περαία Θεσσαλονίκης.
Ο ιερωμένος αυτός, άξιος της αποστολής του, είναι ο φύλακας άγγελος των φυλακισμένων.
Γεννήθηκε το 1931 στα Αιμιλιανά Γρεβενών και το όνομά του, κατά κόσμον, ήταν Γεώργιος Ραπτόπουλος. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, έγινε κληρικός και στη συνέχεια αρχιμανδρίτης. Το 1960 ίδρυσε τη χριστιανική αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων. Έχει επισκεφτεί όλες τις ελληνικές φυλακές και τα σωφρονιστικά καταστήματα ανά τον κόσμο.
Πέρασαν πολλά χρόνια, μέχρι να καταλήξει ο Γερβάσιος και να επιλέξει την ονομασία του «Αγίου Ληστή του Γολγοθά». Έτσι ονόμασε το μικρό ναΰδριο που τοποθετήθηκε προκατασκευασμένο στην αυλή της αδελφότητας. Ορίστηκε, δε, ως μέρα εορτασμού η 12η Οκτωβρίου.
Για 36 χρόνια ο πατήρ Γερβάσιος στέκεται δίπλα στους φυλακισμένους όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή ή θρήσκευμα. Η διακονία του έχει γίνει γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και το έργο του έχει αναγνωριστεί από τους πάντες.
Άλλωστε, έχει βραβευθεί πολλές φορές, ενώ η φήμη του έφτασε έως την επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ.
Η πράξη αυτή, του αεικίνητου γέροντα, είναι απ’ τις ολίγες της σημερινής μας κοινωνίας.
Μέχρι σήμερα έχει αποφυλακίσει περισσότερους από 15.000 κρατουμένους, καταβάλλοντας τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Το γραφείο του δέχεται κάθε μέρα τηλεφωνήματα και φαξ από αστυνομικά τμήματα και φυλακές. Τον ενημερώνουν για κάποιον άπορο κρατούμενο που δεν μπορεί να βγει, καθώς αδυνατεί να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο.
Αμέσως αξιολογείται η κατάσταση και κατατίθενται τα χρήματα.
Σκοπός του φιλάνθρωπου έργου είναι η βοήθεια, το δυνατόν, σε άτομα που βρίσκονται στα κρατητήρια, για μικροαδικήματα κυρίως.
Έχουμε θέσει ως όριο τα 400 ευρώ, λέγει ο Γερβάσιος, για κάθε αποφυλάκιση. Εξετάζουμε την κάθε περίπτωση χωριστά και ανάλογα διατίθεται το ποσόν. Έχουμε πληρώσει από 8, 10 ευρώ σε δυστυχή συνάνθρωπο που δεν είχε ούτε ένα ευρώ, μέχρι 9.900 ευρώ σε ειδική περίπτωση καταδικασθέντος, ο οποίος είχε υποστεί τρία εγκεφαλικά και η κράτησή του στις φυλακές θα σήμαινε βέβαιο θάνατο.
Η στοργή και η φροντίδα δε σταματούν εκεί.
Η φιλάνθρωπη αδελφότητα φροντίζει και μετά την αποφυλάκιση. Βοηθάει τους απόρους και άνεργους για εξεύρεση εργασίας, στέγη, ρουχισμό, τρόφιμα κ.ά., το δυνατόν.
Στη σημερινή άσχημη και δύσκολη εποχή, ο γέροντας Γερβάσιος και η διακονία του αποτελούν μία όραση ανθρωπιάς.
Απλώνει το στιβαρό χέρι της φιλανθρωπίας του, πίσω από τα κάγκελα των φυλακών και προσφέρει στο συνάνθρωπο ελπίδα και ζωή.

Του Βασίλη Ι. Μανιάτη

Share Button