Ο π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος ως Συγγραφέας

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ // ΕΙΣΑΓΩΓΗ // ΕΠΟΜΕΝΟ
Αρχιμ. π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος
ΜΕΡΟΣ Γ’
Ο Π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ(Μιχάλης Τσώλης – Εκδόσεις Ορθόδοξος Τύπος)
Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τη ζωή του μακαριστού Αρχιμανδρίτη π. Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, με βάση συγκεκριμένα περιστατικά και γεγονότα, μπορεί να συμπεράνει ότι το θέλημα του Κυρίου ήταν να μην περάσει ο αείμνηστος Γέροντας ως διάττων αστέρας του κηρύγματος, δηλαδή να λάμψει και να δράσει ως ιεροκήρυκας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κι ύστερα να απέλθει στη σιωπή και στη λήθη.
Τον ήθελε, όπως φαίνεται, η χάρη Του, για έργο διαρκείας. Τον ήθελε να υπηρετήσει το Ευαγγέλιό Του, όχι μόνο με τον προφορικό λόγο, με ομιλίες και κηρύγματα, αλλά και με γραπτά κείμενα, με βιβλία μικρά και μεγάλα, που ερμηνεύουν, με αγιοπατερικό πνεύμα, το λόγο του Θεού, που ξεσκεπάζουν αιρέσεις, που επισημαίνουν κινδύνους, που αποκαλύπτουν τεχνάσματα και μεθόδους αντιχρίστων.
Η πρόνοια του Θεού, πανταχού παρούσα, οδήγησε τα βήματα του αείμνηστου π. Χαράλαμπου προς τη συγγραφή.
Τα εφευρισκόμενα από την πολιτεία κωλύματα, ώστε να μη γίνει Επίσκοπος, ούτε σε καιρούς Δημοκρατίας, ούτε σε χρόνους Δικτατορίας, η απομάκρυνσή του από τη θέση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πετράκη και άλλες ποικίλες πικρίες και αντιξοότητες, λειτούργησαν, με θεία βουλή, έτσι ώστε να μείνει τελικά ο αείμνηστος π. Χαράλαμπος απερίσπαστος από διοικητικές μέριμνες και να επιδοθεί στη συγγραφή.
Αυτό, όπως φαίνεται, το είχε επισημάνει και ο ίδιος ο Γέροντας και γι’ αυτό, στις κατά καιρούς συζητήσεις του ευγνωμονούσε όσους είχαν συντελέσει να μη γίνει Επίσκοπος και ν’ απομακρυνθεί από Ηγούμενος!
Ο Κύριος λοιπόν, μπορούμε να πούμε, ότι ήθελε τον π. Χαράλαμπο να υπηρετήσει την Ορθοδοξία με τα μαχητικά κείμενά του, με τις μεγάλες αποκαλύψεις κατά των εχθρών της Πίστεως και με τα ερμηνευτικά του βιβλία που στερεώνουν ψυχές.
Τον όπλισε στο έργο του αυτό με χαρίσματα αμείβοντας τη φλογερή πίστη και την ταπεινοφροσύνη του. Του χάρισε πνεύμα δυνατό, ξάστερο, απλό και μεγάλη παρρησία.
Γράφει λοιπόν ο π. Χαράλαμπος βιβλία μικρά και μεγάλα. Βιβλία απλά, κατανοητά. Κείμενα με ορμή και φλόγα. Η γραφίδα του, πριν ακουμπήσει στο χαρτί, αγγίζει στην πυρωμένη του καρδιά, που πάλλει από θείο ζήλο αγάπης, για το Χριστό και την Ελλάδα.
Γράφει βιβλία με πόνο και με αγωνία για τις ψυχές που κινδυνεύουν από την απιστία, από την πλάνη, από τα τεχνάσματα του Σατανά, από τους προβατόσχημους λύκους, τους αντίχριστους αιρετικούς.

Αγωνιστικός, μαχητικός και πύρινος γίνεται ο λόγος του Γέροντα, όταν πρόκειται να επισημάνει παγίδες και όταν χρειάζεται ν’ αφυπνίσει ψυχές. Προβάλλει έτσι ο λόγος του Ευαγγελίου μέσα από τα βιβλία του, ψυχωμένος, αφυπνιστήριος, σάλπιγγα συναγερμού.
Τα βιβλία του αείμνηστου Αρχιμανδρίτη π. Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, με κείμενα ζεστά, γεμάτα πίστη και αγάπη για το συνάνθρωπο, αγγίζουν καρδιές, γαληνεύουν ψυχές, δημιουργούν γόνιμα ερωτηματικά, λύνουν απορίες, αρματώνουν πνευματικά πιστούς και ολιγόπιστους. Με την ανάγνωσή τους σώζονται ψυχές αλλά και προετοιμάζονται αγωνιστές της Ορθοδοξίας.
• Με το βιβλίο «ο Άγιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας», το 1952, στην ωριμότητά του, άρχισε το συγγραφικό έργο του ο π. Χαράλαμπος. Το συνέχισε μ’ επιτυχία με μια σειρά άλλων βιβλίων όπως: «Τα Μυστικά της Ευτυχίας» (Α’ και Β’ τόμοι) με θέματα ομιλίες επί των Ευαγγελίων κ.λπ., το «Γιατί Αναβάλλεις;», το «Γιατί δεν Εκκλησιάζεσαι;», το «Ξεσκέπασμα των Ιεχωβάδων» κ.λπ.
• Η πιο μεγάλη, η πιο γόνιμη συγγραφική δραστηριότητα του μακαριστού Γέροντα αρχίζει από το έτος 1968, μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του Ηγουμένου της ιεράς Μονής Πετράκη.
Από το έτος εκείνο επιδίδεται με ιερό πάθος και ιερό σκοπό στη συγγραφή. Σκοπός του, όπως έλεγε, είναι να σωθούν ψυχές από τις άπειρες καλοστημένες παγίδες του Διαβόλου. Ν’ αγαπήσουν οι Έλληνες την Ορθοδοξία, να μείνουν κοντά στο Χριστό και την Εκκλησία. Να προφυλαχτούν από τις αντίχριστες πλάνες…
• Θυμάμαι ότι τον Οκτώβριο του 1968 βιαζόταν να προλάβει την έκδοση του ΒΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, πριν τη γιορτή του Μεγαλομάρτυρα, προστάτου της Θεσσαλονίκης. Τελικά είχε καταφέρει να έχει αντίτυπά του στα χέρια του παραμονές της γιορτής και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τα χάριζε σε πατέρες της Ι. Μονής Πετράκη.
Τότε ένας Μοναχός, αδελφός του Μοναστηριού, παίρνοντας το βιβλίο ευχαρίστησε το Γέροντα κι άρχισε να του εκφράζει λόγια συμπαθείας για την απομάκρυνσή του από τη θέση του Ηγουμένου. Ο πατήρ Χαράλαμπος τον διέκοψε ευγενικά και του είπε…
— Αυτό τελείωσε. Εγώ, τώρα, απαντάω με τούτα… Και λέγοντας αυτές τις λακωνικές λέξεις του έδειξε τα βιβλία, που θα ήταν στο εξής ο νέος στίβος του αγώνος του…
• ΔΥΟ μήνες αργότερα κυκλοφορούσε ένα νέο βιβλίο του. Ήταν «Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ».
• Κάθε βιβλίο έχει και τη δική του, μικρή ή μεγάλη, ιστορία. Δεν πρόκειται εδώ να μιλήσουμε γι’ αυτό. Αξίζει όμως ν’ αναφέρουμε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μικρού βιβλίου: «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ». Το βιβλίο αυτό, γράφτηκε, στοιχειοθετήθηκε, διορθώθηκε και τυπώθηκε σε λιγότερες από 24 ώρες! Ακολούθησε ρυθμό έκδοσης ημερήσιας εφημερίδας. Έτσι, δικαιολογημένα μίλαγε μερικές φορές ο π. Χαράλαμπος για …«εκδόσεις αστραπή»!
• Μεγάλη σημασία έδινε ο πατήρ Χαράλαμπος στα «ιερά γράμματα» της Εκκλησίας, που είναι κυρίως και κατ’ εξοχήν η Αγία Γραφή. Ήθελε λοιπόν ο Γέροντας να διαβάζουν και να κατανοούν όλοι οι αναγνώστες τα ιερά κείμενα. Θεωρούσε λοιπόν αναγκαίο να παραδοθεί στον πιστό λαό κείμενο και ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Όχι απλή μετάφραση αλλά ερμηνεία πλατύτερη, ουσιαστική, όπως μας τα παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες.
Σ’ αυτό το μεγάλο και βαρυσήμαντο έργο επιδόθηκε με πολλή όρεξη. Εργάστηκε σκληρά και στο πρόγραμμά του ήταν να ολοκληρώσει αυτό το έργο με το γενικό τίτλο: «Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΣ».
Στην κατηγορία αυτή των ερμηνευτικών βιβλίων της Καινής Διαθήκης, έγραψε ο αείμνηστος Αρχιμ. π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος έργα σημαντικά, σοβαρά, μνημειώδη, για να τα διαβάζουν και να τα κατανοούν και οι ολιγογράμματοι. Πρόκειται για επιτυχή ερμηνεία, με βάση τους Πατέρες της Εκκλησίας, των αιωνίων και αναλλοιώτων λόγων του Ευαγγελίου. Τα ερμηνευτικά αυτά βιβλία του είναι τα παρακάτω:
1. Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον εξηγημένον κατά τους Πατέρας.
2. Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον εξηγημένον κατά τους Πατέρας.
3. Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον. Με σύντομη ερμηνεία (σχήμα μικρό τσέπης).
4. Αι Πράξεις των Αποστόλων, εξηγημέναι κατά τους Πατέρας.
5. Η προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου.
6. Η Αποκάλυψις εξηγημένη (το κατά δύναμιν).
Τα παραπάνω βιβλία, του πολυσέβαστου π. Χαράλαμπου, έργα σπουδαία, καρπός πολύχρονου εντατικού μόχθου, γραμμένα σε απλή γλώσσα, στερεώνουν την πίστη, ωφέλησαν, ωφελούν και θα ωφελούν στο διάβα του χρόνου ψυχές, ειδικότερα των απλουστέρων, που δε θα δυσκολεύονται πλέον να καταλαβαίνουν τί σημαίνουν τα λόγια του Ευαγγελίου.

• «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΤΟ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ»
Το προφητικό βιβλίο της Αποκαλύψεως του Ευαγγελιστού Ιωάννου ήταν πρώτο από τα ερμηνευτικά του βιβλία της Καινής Διαθήκης, με το οποίο ασχολήθηκε ο π. Χαράλαμπος. Είναι δε αυτό, ένα από τα σπουδαιότερα, αν όχι το σπουδαιότερο έργο του. Εργάστηκε για τη συγγραφή του επί πολλά χρόνια. Με θέματα εξ άλλου τα ιερά κείμενα της Αποκαλύψεως έκανε ο Γέροντας και πλήθος κηρυγμάτων.
Η έκδοση του βιβλίου αυτού, έγινε σε πέντε τόμους, και ολοκληρώθηκε πριν είκοσι περίπου χρόνια. Για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα για την έκδοσή του, μας πληροφορεί ο συγγραφέας στο βιβλίο του: «Θαύματα που είδαν τα μάτια μου».
«Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΕΞΗΓΗΜΕΝΗ», είναι ένα θαυμάσιο ερμηνευτικό έργο που διαβάζεται πολύ. Θα έπρεπε, νομίζω, η επίσημη εκκλησία, με τις γιορτές για τα 1900 χρόνια από τη συγγραφή του Θεοπνεύστου αυτού βιβλίου, που οργανώθηκαν στην Πάτμο, τον παρελθόντα Σεπτέμβριο 1995, να είχε τιμήσει και αξιοποιήσει πνευματικά το προαναφερόμενο, περισπούδαστο έργο του π. Χαράλαμπου.
Γεγονός πάντως είναι ότι το περίφημο αυτό έργο του, το τιμάει το αναγνωστικό κοινό. Το αναζητούν όλο και περισσότεροι αναγνώστες. Είναι ίσως μοναδικό βιβλίο για να προσεγγίσει κανείς τη δύσκολη και αινιγματική Αποκάλυψη του Ευαγγελιστή Ιωάννη…
• Είχε συνειδητοποιήσει πολύ νωρίς και σε βάθος, ο πατήρ Χαράλαμπος τον κίνδυνο από τις αντίχριστες αιρέσεις που απλώνονταν ταχύτατα στην πατρίδα μας υποστηριζόμενες από εχθρούς της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος. Έβλεπε μ’ αγωνία ν’ ανοίγουν τα φοβερά πλοκάμια της πλάνης τους και να παρασέρνουν στην απώλεια χιλιάδες ψυχές απλοϊκών και ανίδεων με το συστηματικό προσηλυτισμό τους.
«Ύπουλους και επικίνδυνους εχθρούς της πίστεώς μας», χαρακτήριζε ο π. Χαράλαμπος όλους τους αιρετικούς που προσπαθούσαν και συνεχώς προσπαθούν να διασπάσουν τον Πιστό Λαό της Πατρίδας μας και να τον απομακρύνουν από την Κιβωτό σωτηρίας του, που είναι η Εκκλησία και οι Παραδόσεις μας.
Αγωνιούσε και υπέφερε ψυχικά ο μακαριστός Γέροντας καθώς έβλεπε τη χώρα μας να γίνεται «ξέφραγο αμπέλι» και το Σύνταγμα να παραβιάζεται από τους ξένους και ντόπιους πράκτορες αντιχρίστων αιρέσεων.
Για όλ’ αυτά έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, έγραφε επιστολές, δημοσίευε άρθρα, έκανε κηρύγματα και ομιλίες.
Το διαρκές όπλο του βέβαια εναντίον πολλών αντιχρίστων αιρέσεων είναι τα βιβλία του που ομαδοποιούνται στη σειρά εκδόσεών του με το γενικό τίτλο «ΚΑΤΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ»
Τα βιβλία του αυτά ξεσκεπάζουν δραστηριότητες και μηχανισμούς σκοτεινών δυνάμεων. Γίνονται όπλα μάχης για τους πιστούς. Αφυπνίζουν θύματα της πλάνης των αιρετικών και βοηθάνε πολλούς ν’ ανανήψουν και να επιστρέψουν στο φως της Ορθοδοξίας.
Αναφέρουμε μερικά από τα βιβλία αυτά που έγραψε ο πατήρ Χαράλαμπος για να ξεσκεπαστεί ο πολύπλοκος μηχανισμός πλανών, αντιχρίστων αιρέσεων όπως:
«Ο Οικουμενισμός χωρίς μάσκα», «Η Εβραιομασωνία Ξεσκεπάζεται», «Ο Αντίχριστος», πώς, πότε και γιατί έρχεται… «Ξεσκέπασμα της Θεοσοφίας», «Ξεσκέπασμα των Χιλιαστών», «Υπάρχουν Μάγια;», κ.λπ.
Για τον ίδιο λόγο έγραφε ο π. Χαράλαμπος άρθρα τόσο στον «Ορθόδοξο Τύπο» όσο και σε μια «μικροσκοπική» εφημεριδούλα που έφερε τον τίτλο «ΔΥΝΑΜΙΣ».
Πολλά από τα άρθρα του αυτά απετέλεσαν την ύλη ενός νέου βιβλίου του με τίτλο «ΚΑΤΑ ΑΝΤΙ­ΧΡΙΣΤΩΝ», που κυκλοφόρησε μετά την κοίμησή του.
• Η σωτηρία της ψυχής μας, έλεγε ο μακαριστός Γέροντας, πρέπει να είναι το καθημερινό μέλημά μας. Επανελάμβανε συχνά το μέγα ερώτημα του Κυρίου: «Τί ωφελήσει άνθρωπον, εάν τον κόσμον όλον κερδήση, ζημιωθεί δε την ψυχήν αυτού;».
Όλη η αγωνία του, όλος ο αγώνας του, όπως προαναφέραμε, ήτανε για να σωθούνε ψυχές, ν’ αναστηθούν και να γρηγορήσουν ζωές πνιγμένες στην αδιαφορία και στη νάρκη. Να μπουν απολωλότα πρόβατα στην ποίμνη του Χριστού.
Για το σκοπό αυτό έγραψε ο π. Χαράλαμπος τα θαυμάσια «Ψυχωφελή βιβλία» όπως: «Γιατί Ζης;», «Γιατί Αναβάλλεις;», «Γιατί δεν Εκκλησιάζεσαι;», «Μη βρίζης τα Θεία», «Μην ορκίζεσαι», «Οι 52 Δαίμονες της χαρτοπαιξίας» κ.λπ.
• Έγραψε τέλος εκατοντάδες βιβλίων, που αναφέρονται σε ΒΙΟΥΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Σχετικά με τους Βίους Αγίων, γράφουμε και σ’ άλλο κεφάλαιο του παρόντος πονήματος…

Συγγραφέας Τριακοσίων βιβλίων!
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος καλλιέργησε και αξιοποίησε τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός. Εργάστηκε εντατικά, μέρα και νύχτα. Έτσι αναδείχτηκε συγγραφέας πολυγραφότατος. Συγγραφέας που διαβάστηκε και διαβάζεται συνεχώς από πλήθος αναγνωστών. Τον διαβάζουν όλο και περισσότεροι νέοι γιατί τους πείθει, τους οδηγεί σε πηγή ύδατος ζώντος, στην Αλήθεια του Χριστού, στο φως της Ορθοδοξίας. Και είναι πολλοί στις μέρες μας που έχουν καταλάβει ότι όλες οι σκοτεινές δυνάμεις κτυπούν την Ορθοδοξία. Διαβάζουν λοιπόν τον π. Χαράλαμπο γιατί επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις του, γιατί διαπιστώνουν ότι ο Γέροντας γράφει με αγάπη, μ’ ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.
Το σύνολο των βιβλίων του, μικρών και μεγάλων, ξεπερνούν τα 300. Είναι βιβλία που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις. Μερικά απ’ αυτά έχουν κυκλοφορήσει στο διάβα του χρόνου σε δεκάδες κι εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.
Δημιούργησε λοιπόν ο αείμνηστος Γέροντας, με τη χάρη του Θεού και την ακάματη εργατικότητά του, ένα πολύτιμο πνευματικό οπλοστάσιο, ένα εκπληκτικό συγγραφικό έργο, που αξίζει να γίνει ακόμα ευρύτερα γνωστό και να τιμηθεί ανάλογα, κυρίως με τη διάδοσή του…
Με το, εν περιλήψει, προαναφερόμενο έργο του, παραμένει ο πολυσέβαστος Γέροντας, Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος εσαεί μαχητής της πρώτης γραμμής, που πολεμάει και θα πολεμά­ει «πάντα εχθρόν και πολέμιον» της Ορθοδοξίας και του Έθνους…

Μαρτυρίες
• Ο σεβάσμιος ιερομόναχος π. Νικόλαος Αρκάς, από την Πάρο, έγραφε προ ετών με θαυμασμό, για το συγγραφικό έργο του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη π. Χαράλαμπου, που διάβαζε με προσοχή και τόνιζε, μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
• «… Μελετώ και την ερμηνεία των Ευαγγελιστών. Ομολογώ πως δεν είχα συνειδητοποιήσει το τι κολοσσιαίο έργο πρόσφερε ένα τόσο «ασθενές σαρκίον»! Ανεπιφύλακτα δέχομαι ότι και στην περίπτωσί του «η δύναμις» του Κυρίου «εν ασθενεία ετελειώθη».
Μακάρι και μείς που εξακολουθούμε να «παραπατούμε», να ελεηθούμε, δια πρεσβειών του, από τον Πανάγαθο δοτήρα παντός αγαθού».
• Την αξία των βιβλίων του αειμνήστου πατέρα Χαράλαμπου είχε επισημάνει και ο μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Χρυσόστομος. Αναφερόταν μ’ επαίνους και ενθουσιασμό στις εκδόσεις του «Ορθοδόξου Τύπου». Είχε μάλιστα χαρακτηριστικά τονίσει:
• «Τα βιβλία των «εκδόσεων Ορθοδόξου Τύπου» και ειδικότερα τα βιβλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, δεν παρενοχλούν απλώς αλλά πολεμούν αποτελεσματικά τον Σατανά…»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ // ΕΙΣΑΓΩΓΗ // ΕΠΟΜΕΝΟ
http://www.orthodoxostypos.gr/

Share Button