Ο γέροντας κατηγορούσε τον ηγούμενο της Μονής και άλλους μοναχούς για εμπορευματοποίηση.
Μια εργασία υπέρ των δωρεάν κεριών οδήγησε στην απόλυσή του.
Τώρα ζει σε μια καλύβα
Ηλικιωμένος μοναχός της Μονής Βατοπεδίου διώχτηκε από τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ επειδή εκανε κριτική στον τρόπο διαβίωσης του ίδιου και άλλων μοναχών στο μοναστήρι και μιλούσε για εμπορευματοποίηση και εκκοσμίκευση.
Ο γέροντας Γαβριήλ, 81 χρόνων σήμερα, από τα οποία τα 53 ιερομόναχος, πήρε το… απολυτήριο, τα λιγοστά υπάρχοντά του και την πίκρα του το Πάσχα του 2002 και διωγμένος έφυγε από το Βατοπέδι.
Από τότε ζει σε μία καλύβα στην περιοχή της Καψάλας στην… έρημο του Αγίου Ορους με την πενιχρή σύνταξη των 330 ευρώ από τον ΟΓΑ τον μήνα.
«Ο γέροντας Εφραίμ και οι μοναχοί που εγκαταβιούν στο Βατοπέδι είναι αντίθετοι με τον μοναχισμό. Το μοναστήρι έχει κοσμικοποιηθεί κι αυτό δεν ταιριάζει με τον τρόπο ζωής των μοναχών.
Επιπλέον, δεν θέλουν να το ακούνε αυτό και εγώ δεν μπορούσα να κρατήσω το στόμα μου κλειστό», είπε στο «Εθνος» ο γέροντας Γαβριήλ.Η αφορμή στάθηκε μια εργασία του για το… κερί, η αιτία ωστόσο ήταν οι συγκρούσεις του με τον π. Εφραίμ.
Στη 207 σελίδων εργασία του, με τίτλο «Το Κερί», ο γέροντας αναφέρεται ιδιαίτερα στην τακτική του ηγούμενου π. Εφραίμ να τοποθετήσει πρώτος αυτός παγκάρι στο Αγιον Ορος και να πουλάει κεριά στους επισκέπτες.
«Αυτό εμένα μου έκανε πολύ κακή εντύπωση και συνέχεια τους έλεγα ότι δεν ήταν σωστό.
Τα κεριά έπρεπε να τα δίνουμε δωρεάν στους επισκέπτες.
Αντίθετα, ο ηγούμενος έστησε παγκάρι, μάζευε χρήματα, έβαλε έναν μοναχό δίπλα σε αυτό και μόλις ο πιστός έφευγε ο μοναχός έσβηνε το κεράκι», μας είπε ο γέροντας Γαβριήλ και προσέθεσε: «Τα έλεγα όλα αυτά και δεν τους άρεζε.
Το ήξερα ότι δεν τους άρεζε, αλλά δεν μπορούσα να σιωπήσω». Την εργασία του την παρέδωσε τον Απρίλιο του 2002. «…όταν παρέδωσα την εργασία μου για το κερί στον άγιο καθηγούμενο Εφραίμ την οποία θα διάβαζε, αλλά όπως φαίνεται το περιεχόμενό της δεν τον ανέπαυσε πνευματικά διότι μόλις με είδε μου είπε προφορικά ότι τον στενοχώρησα πάρα πολύ και του είπα αμέσως το ευλόγησον».
Ο π. Εφραίμ ήταν οργισμένος, αλλά δεν το έδειχνε. Ο γέροντας Γαβριήλ τρόμαξε, αλλά δεν το έδειξε. «Πίστεψα ότι θα μου κάνει παρατήρηση, δεν περίμενα να με διώξει. Αυτό με πίκρανε πολύ», λέει σήμερα.
«Τη Δευτέρα το πρωί της Διακαινησίμου εβδομάδος -μετά την Κυριακή του Πάσχα- και ενώ παντού αντηχούσε το Χριστός Ανέστη εκ Νεκρών και το Αναστάσεως ημέρα… και αλλήλους περιπτυσσόμεθα… μετά το τέλος της πρωινής ακολουθίας και της τραπέζης με κάλεσαν στο γραφείο του αγίου καθηγουμένου και ενώπιον σύμπασας της Γεροντίας της Μονής, μου ανακοίνωσαν την απόφαση της Γεροντίας… πλήρης και τελεία αποβολή και απέλαση εκ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και η εγκαταβίωσή μου σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Αγίου Ορους εκτός της Μονής Βατοπεδίου. Δεν μου επέτρεψαν να απολογηθώ, ούτε να τους πω ούτε μία λέξη, ούτε και να τους ρωτήσω και να τους πω το γιατί και για ποιο λόγο με τιμωρούν με τη βαρύτατη των ποινών για μοναχούς, την επιβολή της οποίας μόνο η Ιερά Κοινότητα μπορεί να επιβάλει…».
Για το παγκάρι
Ο αγαθός γέροντας, στην εργασία του για το κερί, με αφορμή το γεγονός ότι η Μονή Βατοπεδίου πρώτη και στη συνέχεια κάποια άλλα μοναστήρια είχαν τοποθετήσει παγκάρια δίπλα στις εικόνες των αγίων όπου άναβαν οι πιστοί το κερί τους, έγραφε:«Θρονιάσαμε τον Μαμμωνά και μέσα στα καθολικά των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους, αφού κατάφερε με τους δεξιούς λογισμούς της δήθεν ιεραποστολής να τα μετατρέψουμε σε ενοριακούς ναούς και αγοραπωλησίας κεριών και λαμπάδων, δηλαδή σε οίκους εμπορίου και σε σπήλαια ληστών κατά τους λόγους των κυρίων μας». Σε άλλο, επίσης, σημείο έκανε λόγο για κατακόρυφη εμποροποίηση των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους.Ο 81ΧΡΟΝΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ 330 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ
«Εμένα μου φτάνει η προσευχή και ένα κομμάτι ψωμί»Πάμφτωχος, λυπημένος και απογοητευμένος από τα όσα έζησε στο Βατοπέδι, ο πατέρας Γαβριήλ βρήκε καταφύγιο σε ένα καλυβάκι, στην έρημο της Καψάλας, στην πιο σκληρή περιοχή του Αγίου Ορους, δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίας Γοργοεπηκόου, να ζει με τη σύνταξη του ΟΓΑ και τις προσφορές άλλων μοναχών.«Ο μοναχός δεν θέλει πολλά για να ζήσει. Λίγη τροφή και πολλή προσευχή. Ούτε κτίρια, ούτε χωράφια, ούτε λεφτά. Τι να τα κάνουμε εμείς τα λεφτά; Επιτρέπεται να πουλάμε και να αγοράζουμε γη; Να φροντίζουμε τα μοναστήρια, να καλύπτουμε τα έξοδά τους, να τα συντηρούμε όπως πρέπει, αλλά τίποτε παραπάνω. Ο π. Εφραίμ έχει στο Βατοπέδι κάποιους νέους μοναχούς, σπουδαγμένους, με γνώσεις οικονομικών, που τον στρέφουν σε άλλα μονοπάτια. Εμένα μου φτάνει η προσευχή κι ένα κομμάτι ψωμί. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι τον μοναχισμό», μονολογεί κι όταν τον ρωτάμε πώς κρίνει όσους ενεπλάκησαν στο μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, απαντά ότι «κριτής πάντων είναι μόνο ο Θεός».Πολύ κοντά στην καλύβα του γέροντα Γαβριήλ βρίσκεται το κελί του Αγίου Θεοφίλου, που ανήκει στη Μονή Παντοκράτορα.
Ο πνευματικός γέροντας του κελιού, πατέρας Χρύσανθος, τον γνωρίζει, αλλά αποφεύγει να τον ρωτά για τη διαφωνία του με τον Εφραίμ, γιατί δεν θέλει να τον στενοχωρεί. «Ο μοναχισμός δεν συνάδει με τις επιχειρήσεις. Οι μοναχοί του Βατοπεδίου έχουν έντονη επιχειρηματική δράση, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Δυστυχώς πολλοί από εμάς που εγκαταβιούμε στο Αγιον Ορος έχουμε περάσει σε έναν κοσμικό τρόπο, εντελώς έξω από τα πιστεύω του μοναχισμού», μας είπε ο π. Χρύσανθος .