ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ;

 

 Πριν λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις στήλες του πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων » Romfea «, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συγκρότηση μιας τριμελούς συνοδικής επιτροπής που θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος του αυθαίρετου εγκλεισμού του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.Ειρηναίου μέσα στο κελί του εντός των χώρων του Πατριαρχείου. 
Το σχετικό ρεπορτάζ που υπογράφει ο κ.Αιμίλιος Πολυγένης έχει ως εξής:


.»   Να συσταθεί τριμελής επιτροπή αρχιερέων από την Εκκλησία της Ελλάδος που θα ενεργήσει για την απελευθέρωση του έγκλειστου Πατριάρχη Ιεροσολύμων αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα συσταθεί η επιτροπή που θα εξετάσει τους τρόπους να λήξει η πολυετής παραμονή του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου στο κελί του στο Πατριαρχείο.
Την πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής κατέθεσε στα μέλη της Δ.Ι.Σ. ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος έχει δώσει μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωση του κ. Ειρηναίου. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ζήτησε αρχικά από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συσταθεί μία τετραμελής επιτροπή με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κάτι που ο Αρχιεπίσκοπος δεν δέχτηκε λέγοντας πως δεν θέλει να δημιουργηθούν προστριβές με τις άλλες αδελφές Εκκλησίες. 
Έτσι αποφασίστηκε να οριστεί μία τριμελής επιτροπή, η οποία θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για να πράξει τα δέοντα ώστε να λήξει το εν λόγω ζήτημα.
Στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΙΣ αναμένεται να οριστούν και τα μέλη που θα απαρτίζουν την Επιτροπή.»  
 


 
ΟΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
 
Επί των ανωτέρω έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις.

 Το γεγονός και μόνο ότι η Ιερά Σύνοδος μιλάει για «απελευθέρωση του Πατριάρχη Ειρηναίου» αποδεικνύει πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Η απόφαση δικαιώνει όλους όσους χρόνια τώρα φώναζαν προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυσή του, και καθιστά υπόλογες τις μέχρι τώρα ελληνικές Κυβερνήσεις που έκλειναν προκλητικά τα αυτιά τους σε αυτές τις φωνές στηρίζοντας μια παράνομη και ανέντιμη πράξη. Μόλις πριν ένα χρόνο ο αρμόδιος υφυπουργός εξωτερικών είπε ψέματα στην Βουλή των Ελλήνων όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βουλευτών ισχυρίστηκε πως ο Πατριάρχης κ.Ειρηναίος παραμένει «οικειοθελώς» ..φυλακισμένος!!!!  

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 


ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αγιαλείας     κ. Αμβρόσιο για τους πράγματι ηρωικούς αγώνες του για την επικράτηση της Αλήθειας της Δικαιοσύνης αλλά και της Κανονικότητος στο θέμα του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου. Η Αλήθεια ,η Δικαιοσύνη και ο σεβασμός στους Ιερούς Κανόνες υπερισχύουν των «καλών σχέσεων με τις αδελφές Εκκλησίες» γιαυτό και πιστεύουμε πως η Συνοδική Επιτροπή θα ζητήσει να δει και να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη Ειρηναίο και όχι τον «Μοναχό Ειρηναίο» όπως λίαν αντικανονικά τον αποκαλούν ορισμένοι .  Βέβαια για να φθάσει η Συνοδική Επιτροπή στα Ιεροσόλυμα και να συμβάλει στην επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση της Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που αν τελικά δοθεί θα είναι ένα δείγμα καλής θελήσεως από την «άλλη πλευρά». Πιστεύουμε  πως μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων θα λήξει η ομηρία του Μακαριωτάτου .Με κουτοπόνηρες υπεκφυγές και αλυσίδα ψευδών αναφορών,με συκοφαντίες και ύβρεις δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου. Το θέμα είναι καθαρά εκκλησιαστικό και στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και αποδεκτής λύσης δεν έχουν καμία θέση οι διπλωμάτες της αμαρτωλής Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που ο ρόλος τους στην υπόθεση νοσεί και κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσουν. 
  Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία των Μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος,  του Τάγματος των Σπουδαίων, έχει την διακαή επιθυμία να δει τον Πατριάρχη Ειρηναίο ελεύθερο,μακάρι αυτή η επιθυμία,που είναι και επιθυμία όλων όσων αγαπούν πραγματικά την αγία του Χριστού Εκκλησία,να υλοποιηθεί .Μακάρι επιτέλους να βασιλέψει η αγάπη στον Τόπο που γεννήθηκε.Μακάρι ο Γολγοθάς ενός ΑΘΩΟΥ να τελειώσει σύντομα και μπροστά στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου όλοι μαζί να ψάλλουμε το » Χριστός Ανέστη».

π.Τιμόθεος Ηλιάκης 

Υ.Γ. Μετά την ασθένεια του Μακαριωτάτου οι συνθήκες διαβιώσεως άλλαξαν ,υπήρξαν και συναντήσεις των δυο Πατριαρχών , εκείνο που όλοι τώρα περιμένουμε και ευχόμαστε είναι η άρση της αντικανονικής «ποινής » της «καθαιρέσεως » του Πατριάρχη Ειρηναίου .

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *