”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018” 13η μέρα – Ομιλία με τον Γόρτυνος Ιερεμία (ΦΩΤΟ)

 

 

Από την Παλαιά Διαθήκη, ήταν η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, στις ενοριακές, εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, με θέμα: “Η μετάνοια κατά την Παλαιά Διαθήκη”.
Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων είπε “ Όλη η Παλαιά Διαθήκη μιλάει για μετάνοια. Η πτώση του ανθρώπου στο προπατορικό αμάρτημα είχε ολέθρια αποτελέσματα. Η Παλαιά Διαθήκη προτρέπει τον πεσόντα άνθρωπο στη μετάνοια και την επιστροφή του στο Θεό. Η μετάνοια αρχίζει από την ώρα που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι οι αμαρτωλές πράξεις του δεν είναι αρεστές στο Θεό, όπως λέει και ο προφήτης Ιερεμίας 2,19: «γνῶθι καὶ ἰδέ, ὅτι πικρόν σοι τὸ καταλιπεῖν σε ἐμέ, λέγει Κύριος ὁ Θεός σου…». Η μετάνοια προκαλεί το έλεος του Θεού. Όταν ο άνθρωπος να παραδεχτεί την αμαρτία του, (αυτογνωσία) κάνει το πρώτο βήμα της επιστροφής του στο Θεό, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ψαλμωδός «ὅτι τὴν ἀνομίαν μου ἐγὼ γινώσκω, καὶ ἡ ἁμαρτία μου ἐνώπιόν μού ἐστι διαπαντός». Αυτή η μετάνοια είναι ευπρόσδεκτη στο Θεό, όπως λέει χαρακτηριστικά ο προφήτης Ωσηέ 14,3 «λάβετε μεθ᾿ ἑαυτῶν λόγους καὶ ἐπιστράφητε πρὸς Κύριον τὸν Θεὸν ὑμῶν» δηλ. φέρετε στο Θεό υποσχέσεις για ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής και της τήρησης του λόγου Του.
Οι προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη χρησιμοποιούν πολύ συχνά το ρήμα μετανοώ με την έννοια της ολοκληρωτικής αλλαγής της καρδιάς, της ψυχής και του νου, δηλ. όλου του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Επίσης οι προφήτες είναι απογοητευμένοι στην Παλαιά Διαθήκη, διότι δεν βλέπουν αληθινή μετάνοια από τον λαό. Κατ΄ αυτούς, οι αμαρτωλοί μοιάζουν σαν τους ίππους που τρέχουν στη μάχη. Έτσι και οι άνθρωποι, τρέχουν προς την αμαρτία, που γίνεται πλέον δεύτερη φύση τους, στην οποία υπακούουν τυφλά. Γι΄αυτό οι Προφήτες κάνουν λόγο για την έλευση του Μεσσία, ο οποίος θα δώσει νέα δραστικά φάρμακα μετανοίας. Στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε τη λεγόμενη «πρόοδο της αμαρτίας», δηλ. ο Θεός επιφέρει το μεγάλωμα της αμαρτίας, ώστε αυτή να επικρατήσει πάνω στον άνθρωπο. Είναι μία πλήγη-ασθένεια η αμαρτία. Ο Προφήτης Ησαΐας μιλά για την πώρωση της αμαρτίας, ώστε να φανεί το ακατανίκητό της από ανθρώπινης πλευράς. Έτσι ο Μεσσίας γίνεται ο μοναδικός Ιατρός και νικητής της”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο χωρίο Ψαλ.31 στίχος 5 «τὴν ἁμαρτίαν μου ἐγνώρισα καὶ τὴν ἀνομίαν μου οὐκ ἐκάλυψα· εἶπα· ἐξαγορεύσω κατ᾿ ἐμοῦ τὴν ἀνομίαν μου τῷ Κυρίῳ· καὶ σὺ ἀφῆκας τὴν ἀσέβειαν τῆς καρδίας μου». Στον ψαλμό αυτό φαίνεται ο εσωτερικός αγώνας του αμαρτωλού και η προσπάθειά του να καθαρίσει την ψυχή του και να επιστρέψει στον Θεό. Σε αυτό το σημείο ανατέλλει το μυστήριο της ιεράς εξομολόγησης. Η πορεία προς τη μετάνοια δεν γίνεται μόνο στις ανθρώπινες δυνάμεις, αλλά πρωτίστως με τη Φιλανθρωπία του Θεού. Ο μετανοών, δεν περιορίζεται μόνο στην εκδίωξη της αμαρτίας και των παθών, αλλά αυξάνεται και η επιθυμία της πνευματικής αναγεννήσεώς του, της δημιουργίας μίας καινούργιας καρδιάς. Και τότε ο άνθρωπος ζει μόνο για το Θεό. Όπως το ψάρι ζει για το νερό, έτσι και ο άνθρωπος, πλάστηκε για να ζει για το Θεό, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και τη μετάνοιά του την κάνει ιεραποστολικό έργο, «διδάξω ἀνόμους τᾶς ὁδούς σου καὶ ἀσεβεῖς ἐπὶ σὲ ἐπιστρέψουσι …».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον Σεβασμιώτατο και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.
Η 13η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε o Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Χριστόδουλος, Ηγούμενος της Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου Καλάμου Αττικής.
Έψαλε πολυμελής βυζαντινός χορός της Ιεράς Μονής.

gortinos ieremias 2
gortinos ieremias 2
gortinos ieremias 2
gortinos ieremias 2
gortinos ieremias 2
gortinos ieremias 2
gortinos ieremias 2
gortinos ieremias 2
gortinos ieremias 2

Share Button