Ὁ Ἅγιος Σεραφείμ τοῦ Σάρωφ εἶχε γράψει γιά τήν ἀπελπισία τά ἐξῆς: «Ὅπως ὁ Κύριος μεριμνᾶ γιά τή, σωτηρία ἔτσι καί ὁ διάβολος ὁ φονιάς τῶν ἀνθρώπων, προσπαθεῖ νά φέρνει τίς ψυχές τῶν ἀνθρώπων σέ ἀπελπισία.

 

O άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ είχε γράψει για την απελπισία τα έξης: «Όπως ό Κύριος μέριμνα για τη, σωτηρία έτσι και ο διάβολος ό φονιάς των ανθρώπων, προσπαθεί να φέρνει τις ψυχές των ανθρώπων σε απελπισία. Ό προδότης Ιούδας ήταν ολιγόψυχος και άπειρος στην πνευματική πάλη, γι’ αυτό και ό διάβολος, βλέποντάς τον σε κατάσταση απελπισίας, τον χτύπησε πείθοντάς τον να κρεμαστεί. Ό Πέτρος, ό εκλεκτός λίθος, έπεσε σε μεγάλη αμαρτία, άλλα ως έμπειρος στην πνευματική μάχη δεν απελπίστηκε και δεν έχασε την παρουσία του Πνεύματος. Αντίθετα, έχυσε δάκρυα πικρά, ολόθερμα μέσα από τη, ζέστη, καρδιά του ό διάβολος το είδε κι έγινε καπνός έφυγε απ’ αυτόν σαν να κάηκε στη φωτιά.
Αδελφοί μου, ό όσιος Άντίοχος μάς διδάσκει ότι άν πέσει επάνω μας απελπισία, δεν πρέπει να ενδώσουμε σ’ αύτην αλλά, ενδυναμωμένοι και περιβεβλημένοι την άγια πίστη, να πούμε με μεγάλη τόλμη προς το πονηρό πνεύμα: «Τί σχέση έχεις εσύ μ’ εμάς, αποστάτη του Θεού, φυγά του ουρανού και σκλάβε του κακού; Είσαι ανίκανος να μάς εμπνεύσεις να κάνουμε κάτι, διότι ό Χριστός, ό Υιός του Θεού, έχει εξουσία επάνω σ’ εμάς κι επάνω σε όλους. Εσύ, δολοφόνε, φύγε από μάς! Ενδυναμωμένοι με τον Ένδοξο Σταυρό Του καταπατούμε το κεφάλι του όφεως σου».
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ.

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2018/02/o.html?m=1

Share Button