Βγαλμένο μέσα από το περιβόλι της Παναγίας και αρωματισμένο με την ευωδία του θυμιάματος που προσφέρεται δοξολογικά στον Άγιο Θεό, το νέο αυτό βιβλίο των εκδόσεων της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως έρχεται να μας μεταφέρει εμπειρίες ουράνιες. Εμπειρίες ζωής αιωνίου. Ο συγγραφέας του, ο μακαριστός αγιορείτης μοναχός π. Μάρκελλος Καρακαλληνός, μέσα από μια σειρά άρθρων, δημοσιευμένων παλαιότερα στο περιοδικό «Η Δράσις μας», μας χαρίζει γεύσεις από μια ζωή διαφορετική, θεωμένη. Μας προκαλεί και προσκαλεί σε μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κύριο. Αποφεύγει να εμπλακεί σε ατραπούς ακαδημαϊκής θεολογίας αλλά, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα και κατανοητές εκφράσεις, μας ταξιδεύει μέσα στα βαθιά και πεντακάθαρα νερά της βιωματικής θεογνωσίας.
Τα άρθρα αυτά, ίσως, δεν θα προσδώσουν κάποια εγκεφαλική γνώση, θεολογική ή άλλη, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν να υποπτευθούμε την ύπαρξη μιας άλλης γνώσης, που ξεπερνά τα όρια του σκοτισμένου από τα βιοτικά και υλικά πράγματα ανθρώπου. Δεν θα δημιουργήσουν επιπόλαιες συναισθηματικές εκρήξεις, αλλά θα σταλάξουν στην ψυχή μας βάλσαμο θεϊκής παρηγοριάς και θα μας ωθήσουν να ποθήσουμε κι εμείς την μακάρια αυτή αγάπη για τον Θεό, που τόσο έκαιγε την καρδιά του μακαριστού πατρός. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου θα ανακαλύψουμε την θεία αλλοίωση που υφίσταται ο άνθρωπος όταν αισθανθεί, έστω κατ’ ολίγον και συνεσκιασμένα, την κατάσταση της αιωνίου ζωής.
Αν και για τον προσευχόμενο μοναχό ο χρόνος είναι ένα σχετικό και, πολλές φορές, αδιάφορο μέγεθος, τα περιεχόμενα κείμενα για λόγους καθαρά συστηματικούς ταξινομήθηκαν σε ευρείες ενότητες που έχουν ως αναφορά τους τον χρόνο. Τις χρονικές περιόδους, για την ακρίβεια, στις οποίες παραδοσιακά, εδώ και αιώνες, χωρίζεται η κάθε ημέρα του αγιορείτη μοναχού. Ώρας πρώτης, τρίτης, έκτης, ενάτης, μεσονύκτιας ώρας, ανάλογα με τον χρόνο που αυτά γράφονται ή αναφέρονται. Επιπροσθέτως υπάρχουν και άλλες δύο ενότητες, που δεν παύουν να έχουν σχέση με τον χρόνο: «εν παντί καιρώ και πάση ώρα»- άρθρα, δηλαδή, που οποιαδήποτε αυστηρή χρονική ταξινόμησή τους θα τα αδικούσε- και «εορτολογικών ωρών»- κείμενα αναφερόμενα σε συγκεκριμένες εορτές του ενιαυσίου εορτολογικού κύκλου της Εκκλησίας μας. Στο βιβλίο, τέλος, δρουν συμπληρωματικά, αλλά και κοσμητικά, πολλές αξιόλογες φωτογραφίες από την επίγεια γειτονιά του π. Μαρκέλλου, το Άγιον Όρος.
Πιστεύουμε πως σε μια εποχή αποθέωσης της εγκεφαλικής επιστημονικής γνώσης, αλλά, συνάμα, υποτίμησης και εξοβελισμού του γνήσιου βιώματος, το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα πραγματικό οδοδείκτη πνευματικής πορείας προς την αληθή γνώση του Θεού.
* Ο π. Μάρκελλος Καρακαλληνός «υπήρξε ένας υποδειγματικός κοινοβιάτης μοναχός, στολισμένος με όλες τις αρετές. Δεν περιορίζετο όμως στις εξωτερικές αρετές, αλλά καλλιεργούσε την εσωτερική, νηπτική εργασία, και ιδιαιτέρως μάλιστα αδολεσχούσε στην νοερά προσευχή», κατά τα γραφόμενα στον πρόλογο του βιβλίο, από τον ηγούμενο της Ι. Μ. Καρακάλλου, γέροντα Φιλόθεο. Επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως. Από τον τόπο της μετανοίας του, το Άγιον Όρος, αρθρογραφούσε τακτικά στο περιοδικό «Η Δράσις μας». Ο Κύριος τον κάλεσε κοντά του το 2006, μετά από πολυχρόνια δοκιμασία της επώδυνης ασθένειας του καρκίνου.