Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» στην Θεσσαλονίκη, από κόσμο που γέμισε ασφυκτικά ακόμη και τους πέριξ χώρους, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα με θέμα: «Η γερόντισσα της χαράς, μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη».
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης και Πτυχιούχων της Θεολογικής Σχολής και άλλων Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Στην αρχή, τον λόγο έλαβε εκπρόσωπος των φοιτητών, ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους και όλους όσοι βοήθησαν στην διοργάνωση της εσπερίδας. Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο Υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής, πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξιος Παπαστεργίου, ο οποίος, κηρύσσοντας και την έναρξη της εκδήλωσης, σκιαγράφησε το αναστάσιμο πρόσωπο της μοναχής Γαβριηλίας Παπαγιάννη, που αγάπησε τον Θεό και τους συνανθρώπους της και δόθηκε ολόψυχα στην διακονία τους.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος, ο οποίος και προήδρευσε της εκδήλωσης, με θέμα: «Γερόντισσα Γαβριηλία, μια χαριτωμένη μοναχή». Ο ομιλητής τόνισε, πως η χαρά ως καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι μόνιμη στους Ορθοδόξους Χριστιανούς, όπως ακριβώς αποτυπωνόταν στην μοναχή Γαβριηλία. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους Αγίους, οι οποίοι ήταν πάντα χαρούμενοι κι όχι σκυθρωποί, ως απόρροια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Επεσήμανε τις προϋποθέσεις της χαράς, την καλοσύνη και την αγάπη, αρετές από τις οποίες εμφορούνταν η μακαριστή αδελφή Γαβριηλία. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε συνοπτικά στον βίο της μοναχής Γαβριηλίας και στην προσφορά της στον συνάνθρωπο και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση της αειμνήστου μοναχής «τη ζωή πρέπει να την βλέπουμε με τα μάτια των παιδιών και των χαρούμενων».
Ακολούθησε η ομιλία της γερόντισσας Φιλοθέης, καθηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγία των Βρυούλων», με θέμα: «Η Γερόντισσα Γαβριηλία και τα σημερινά παιδιά». Η γερόντισσα αρχικά κατέθεσε μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν προσωπικές εμπειρίες από την μοναχή Γαβριηλία, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα της. Στη συνέχεια, υπογράμμισε στον μεστό θεολογικά και με βάθος λόγο της, το χάρισμα της πνευματικής μητρότητας της μοναχής Γαβριηλίας, που χαρακτηρίζονταν από την βαθιά πίστη της πως η ζωή κυλάει βάσει του θελήματος του Θεού στο γεγονός ότι ακόμα και τα εμπόδια εντάσσονται στο μεγαλόπνοο σχέδιό Του, και την εντυπωσιακή προσωπική της υπακοή σε αυτό. Η γερόντισσα Φιλοθέη έκλεισε την ομιλία της αναφέροντας, πόσο η μακαριστή μοναχή Γαβριηλία τόνιζε την σημασία των καλών λογισμών και την ανάγκη της προσευχής κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εργασίας.
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου & Σιατίστης, ο οποίος παρουσίασε την «Γερόντισσα Γαβριηλία μέσα από τα αποφθέγματά της». Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στη ζωή της μοναχής Γαβριηλίας και τους λόγους της, τόνισε όλα εκείνα τα στοιχεία, που -όπως η ίδια έλεγε- χαρακτηρίζουν τον ώριμο πνευματικά άνθρωπο. Αυτά είναι, η υποταγή στη Θεία Πρόνοια, η προσευχή που βοηθάει στην εκδίωξη των κακών λογισμών, η απομάκρυνση από τα κοσμικά και η προσκόλληση με τον Θεό. Στον επίλογό του ο πανοσιολογιώτατος περιέγραψε τον πνευματικό άνθρωπο –σύμφωνα με την αείμνηστη μοναχή Γαβριηλία- τον οποίον συνιστούν η ετοιμότητα στην αλλαγή και η αποδοχή του Θείου θελήματος με υπομονή.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος («π. Λίβυος»), κληρικός της Μητροπόλεως Γορτύνης & Αρκαδίας, με θέμα: «Μάθε να αφήνεσαι σε αυτό που σε ξεπερνά. Μορφές εμπιστοσύνης στο σχέδιο του Θεού, κατά την Γερόντισσα Γαβριηλία». Ο π. Χαράλαμπος με τον γνωστό, ζωντανό και χαρισματικό του τρόπο, αναφέρθηκε αρχικά στην ασκητική της αγάπη, στο χάρισμα της αμεριμνησίας και στην παράδοση του εαυτού της στον Θεό. Ακολούθως, επεσήμανε προτάσεις, οι οποίες κατά τη γερόντισσα Γαβριηλία, βοηθούν τον άνθρωπο να παραδοθεί στην Πρόνοια του Θεού. Ανέφερε, ότι, ως αιτία της δυσκολίας του ανθρώπου να αφεθεί στον Θεό, η Γερόντισσα θεωρούσε την επιθυμία του ανθρώπου να έχει πλήρη έλεγχο των καταστάσεων, την ίδια στιγμή που, καθώς δεν έχει γνώση των πάντων, φοβάται το μέλλον.
Καταληκτικά, ο ομιλητής τόνισε για μια ακόμη φορά πόσο η γερόντισσα προέτρεπε τους ανθρώπους να εμπιστεύονται απόλυτα τον Θεό, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της: «καθώς ο άνθρωπος, δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα, θα προσπαθεί να κάνει αυτό που αγαπάει, λέγοντας πρώτα “αν είναι Θεέ μου καλό για μένα”, και τότε ο Θεός δίνει στον άνθρωπο, ό,τι τον συμφέρει κι όχι ό,τι του αρέσει. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα έχει όλα και στη ζωή πρέπει να δέχεται με αγάπη αυτό που του δίνεται».
Πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό. Την εσπερίδα κατέκλεισε ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο οποίος θερμά συνεχάρη τους συντελεστές της, διοργανωτές και ομιλητές.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και οι Μητροπολίτες, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, και, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος.