Έξαλλοι είναι αρκετοί Μητροπολίται με την περιφρόνησιν του λαού από την κυβέρνησιν αλλά και την στάσιν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος δεν εκπροσωπεί το αίσθημα της Εκκλησίας. Παραθέτομεν απομαγνητοφωνημένην δήλωσιν του Σεβ. Φθιώτιδος εις το «Star fm 97,1» της 15ης Φεβρουαρίου 2019:
«Και εγώ αγωνιώ μαζί με όλους τους εχέφρονες πολίτες, οι οποίοι βλέπουν αυτό το χάλι της Βουλής. Από τη μία να ανακοινώνεται και να διατυμπανίζεται ότι έμεινε ως έχει το 3ο άρθρο και σε λίγο ο κ. πρόεδρος να λέει: όχι έγινε λάθος, ψηφίζεται το άρθρο. Ο επιεικέστερος για μένα χαρακτηρισμός είναι ότι αυτό είναι ένα κατάντημα της Δημοκρατίας. Δεν λέω για εκείνους που θέλουν να επιβάλουν την ουδετεροθρησκεία. Είναι κατάντημα ότι μία μειοψηφία, γνωρίζουμε, θέλει να επιβάλει τη γνώμη της επί της πλειοψηφίας. Το ίδιο έγινε και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών για την Μακεδονία. Το 70%, το 80% λένε άλλοι, έλεγε ΟΧΙ στη συμφωνία. Αυτοί το περάσανε. Τώρα το ίδιο συμβαίνει. Η Ιερά Συνοδος υπέβαλε την άποψή της, τις προτάσεις της, την παράκλησή της, να μείνει το άρθρο 3 ως έχει, διότι η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας είναι σε πολύ αρμονική κατάσταση. Δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι σχέσεις, είναι ιδανική μορφή αυτή που υπάρχει σήμερα. Εδώ βλέπουμε ότι ανατρέπονται τα πράγματα. Ανατρέπονται από μία αριστερής ιδεολογίας Κυβέρνηση που δεν υπολογίζει την πλειοψηφία. Εικονική υπήρξε, όπως είπε ο κ. Πρόεδρος, 151, ουσιαστική δεν υπάρχει. Γιατί μας οδηγούν σε μία περιπέτεια; Η Ελλάδα είναι δυνατόν ποτέ να πιστεύσει, όλοι οι Έλληνες, ότι δεν υπάρχει θρησκεία στην Ελλάδα; Είναι δυνατόν ποτέ να ανεχθούμε η Πολιτεία να είναι άθρησκη; Τότε πρέπει να λάβουν και τα μέτρα τους. Αν προτιμούν αυτήν την θέση, αυτή την εικόνα της Ελλάδος, δεν χρειάζεται να έρχονται να κολλάνε πάνω μας στις τελετές και στις δοξολογίες και στις πανηγύρεις οι Βουλευτές, για να τους βλέπει ο θρησκεύων λαός και να τους ψηφίζει. Να πουν: εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά, ορθά κοφτά. Αλλά αυτό δεν γίνεται, είναι μία μεγάλη υποκρισία και είναι κατάντημα, δεν λέω τίποτε άλλο.
Εγώ λυπούμαι, διότι μπαίνει σε περιπέτεια το ελληνικό κράτος. Οι σχέσεις ρυθμίζονται άριστα Εκκλησίας και Πολιτείας. Άριστα ρυθμίζονται. Όλα τα κόμματα τα άλλα έχουν άλλη άποψη. Μία μειοψηφία τώρα που αν γίνουν αύριο εκλογές δεν ξέρουν τι θα πιάσει, δεν μπορεί να επιβάλλεται επί της πλειοψηφίας και να βαφτίζει το Κράτος άθρησκο. Είναι δυνατόν ποτέ; Εγώ πιστεύω ότι στην ιεραρχία που θα συγκαλέσει ο Μακαριώτατος θα έχουμε μεγάλες εκρήξεις, διότι και η Εκκλησία πρέπει να βγει να στηρίξει τις θέσεις, όχι με ένα έγγραφο, δεν φτάνει ένα έγγραφο. Πρέπει ο Μακαριώτατος να δώσει συνέντευξη τύπου. Πρέπει να βροντήξη το μπαστούνι του, γιατί υπάρχει λαός που το θέλει αυτό. Υπάρχει λαός που περιμένει από εμάς. Εμείς εδώ στην επαρχία λέμε τη γνώμη μας και πολλοί μητροπολίτες, αλλά πρέπει η κεντρική διοίκηση να δείξει το πρόσωπο της Εκκλησίας και να στηρίξει το λαό. Και τις αρχές εδώ έχουμε αρχές. Είναι δυνατόν ποτέ… Η Ελλάδα ιδρύθηκε με τις αρχές της Ορθοδοξίας και οι πρώτοι Υπουργοί ήταν Επίσκοποι, αλλιώς δεν υπήρχε ελληνικό κράτος. Αυτά δεν πρέπει με αγνωμοσύνη η Πολιτεία να τα βλέπει. Δεν λέω η Πολιτεία, η Πολιτεία είναι πολύ καλή, το κόμμα που κυβερνάει. Στη συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού είχε συμφωνηθεί να μη πειραχθεί το άρθρο 3. Ευτυχώς που έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που όπου σταθεί και όπου βρεθεί ομιλεί για την Ορθοδοξία, την Πατρίδα, τα ιδανικά, για τις αρχές και ικανοποιείται ο λαός. Ευτυχώς. Μα αυτή είναι η Ελλάδα. Ο ΠτΔ εκφράζει την Ελλάδα, όπως είναι σήμερα. Η Ελλάδα που είναι φιλόξενη για τους αλλοδαπούς. Η Ελλάδα που έχει νοικοκυριό μέσα στο σπίτι της και όχι όπως την καταντήσανε οι ευρωπαίοι τώρα. Η Ελλάδα έχει αξία. Αυτά όλα θα τα θάψουμε δηλαδή; Θα αρχίσουμε να βγάζουμε τα θρησκευτικά σύμβολα και ο,τι ομιλεί περί θρησκείας; Για να μη θιγούν οι μειονότητες; Ε, ας κυβερνούν οι μειονότητες τότε την Ελλάδα. Που φτάσαμε; Εγώ αγανακτώ και λυπούμαι πραγματικά και εύχομαι να τους φωτίζει ο Θεός τουλάχιστον να διορθώσουν τα ημαρτημένα, τα σφάλματά τους. Αυτό είναι έξω πάσης λογικής να συμβαίνει στην Ελλάδα που ο λαός δεν το θέλει. Εδώ είναι το θέμα. Δεν το θέλει ο λαός. Δεν μπορείς να περνάς και να κάνεις νόμους αυτά που ο λαός τα απορρίπτει. Αυτή δεν είναι δημοκρατία».