Βούτυρο στο ψωμί του ΠΣΕ οι αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου Κων/πόλεως στην Ουκρανία ΚΑΤΑΝΥΞΗ

σ.σ. Οι αλόγιστες και αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία δίνουν την ευκαιρία στο «Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών» να εμφανιστεί στην παγκόσμια κοινότητα ως ένας υπεράνω ειρηνοποιός θεσμός και συντονιστής των «εκκλησιαστικών υποθέσεων». «Πεδίον δόξης λαμπρόν» η κρίση στην Ουκρανία για το ΠΣΕ των αιρέσεων, όπου του δίνεται η ευκαιρία να δικαιώσει την ύπαρξή του. Ως ένας άλλος ΟΗΕς στην «κοινωνία των εθνών», έρχεται και το ΠΣΕ «στην κοινωνία των εκκλησιών» να «αξιοποιήσει» την κατάσταση στην Ουκρανία για να προωθήσει την ατζέντα του, όπως θα δείτε παρακάτω. Η δε Ρωσσία, έχοντας και αυτή το οικουμενιστικό μικρόβιο, και μη μπορώντας να συνεννοηθεί στην δική της οικογένεια των Ορθοδόξων, τρέχει να βρει στήριξη στους αιρετικούς με διπλωματίες, παζάρια και ένας Θεός ξέρει τι άλλο. «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», λέει ο απλός λαός. Για εμάς όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, όχι μόνο διότι φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους λύκους απ’ τα πρόβατα, αλλά και επειδή βλέπουμε «το σεπτό μας Πατριαρχείο» να διχάζει τον Ορθόδοξο κόσμο και να στέλνει τους ταγούς της Εκκλησίας στις «αυλές των εθνών» για στήριξη και δικαίωση.
***
Ο επικεφαλής του «Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών» ανησυχεί για τις ενέργειες του Φαναρίου στην Ουκρανία.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο επικεφαλής του ΠΣΕ διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο Εκκλησιών θεωρεί την UOC ως την μόνη κοινώς αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Στις 5 Ιουνίου 2019, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, συναντήθηκε στην Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) Δρ Όλαβ Φίξε Τβέιτ [Olav Fykse Tveit]. Αυτό αναφέρει η Υπηρεσία Ενημέρωση ROC DECR.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της πρωτοφανούς παρέμβασης του Ουκρανικού κράτους στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.
Τόνισε ότι η διαδικασία προετοιμασίας και διεξαγωγής της «ενωτικής συνόδου» της OCU πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες πρωτοφανών πιέσεων στους ιεράρχες και κληρικούς της κανονικής Εκκλησίας από τους εκπροσώπους των Ουκρανικών αρχών.
Υπενθύμισε ότι λίγο μετά την «Σύνοδο» η Βερχόβνα Ράντα [το κοινοβούλιο της Ουκρανίας] υιοθέτησε δύο μεροληπτικούς νόμους κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους οποίους υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Ιλαρίων σημείωσε ότι παρά τις πιέσεις και την χορήγηση του Τόμου στην OCU από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η συντριπτική πλειονότητα της ιεραρχίας και των πιστών παρέμειναν πιστοί στον προκαθήμενό τους Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριο. Υπενθύμισε επίσης ότι μέχρι σήμερα καμία από τις Τοπικές Εκκλησίες δεν έχει αναγνωρίσει τη νεοσυσταθείσα εκκλησιαστική οργάνωση.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ευχαρίστησε τον Δρ. Όλαβ Φίξε Τβέιτ για την εποικοδομητική του στάση, την οποία το ΠΣΕ πάντα κρατά όσον αφορά την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών διαβεβαίωσε ότι το ΠΣΕ θεωρεί ακόμη την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ως την μόνη κοινώς αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην προετοιμασία της Ενδέκατης Συνέλευσης του ΠΣΕ που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στην πόλη της Καρλσρούης (Γερμανία). Το θέμα της Συνέλευσης είναι «Η αγάπη του Χριστού μετακινεί τον κόσμο προς την συμφιλίωση και την ενότητα». Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσσικής Εκκλησίας θα συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία της Συνέλευσης, ιδιαίτερα στον τομέα της θεολογικής σκέψης και πλήρους εξερεύνησης του θέματος.
Σε αυτό το σημείο μοιράστηκε την ανησυχία του για την κατάσταση στον Ορθόδοξο κόσμο, η οποία προκλήθηκε από τις ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, και την διακοπή κοινωνίας μεταξύ της Ρωσσικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Δρ. Όλαβ Φίξε Τβέιτ είπε ότι όλα αυτά δημιουργούν σοβαρό εμπόδιο στην πλήρη συμμετοχή των Ορθοδόξων Χριστιανών στις εργασίες του ΠΣΕ, τονίζοντας ότι από την θέση του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εσωτερική ζωή των Εκκλησιών-μελών, αλλά επιδιώκει με ειλικρίνεια να τους παρέχει ένα ουδέτερο έδαφος για γόνιμο διάλογο και επίλυση προβλημάτων.
Όπως ανέφερε νωρίτερα η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ενημερώθηκε σχετικά με τα συμβάντα μισαλλοδοξίας και θρησκευτικών διακρίσεων εις βάρος των πιστών της UOC. Από τις 20 έως τις 24 Μαΐου του 2019 πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη η 28η συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη, η οποία επανεξέτασε τα στοιχεία που υπέβαλε η ΜΚΟ Δημόσια Υπεράσπιση σχετικά με την συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών της UOC.
Μετάφραση Φαίη

Share Button