Οι ΗΠΑ παραδέχονται την ύπαρξη διακρίσεων εναντίον της Κανονικής Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας

Την ύπαρξη διακρίσεων εναντίον της Κανονικής Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας παραδέχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο την αποκαλεί «μειονοτική ομάδα».
Οι αρχές της Ουκρανίας συνέχισαν να κάνουν διακρίσεις εναντίον διαφόρων μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων το 2018, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ετήσια έκθεσή του για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
«Σε διάφορες περιοχές της χώρας, θρησκευτικές ομάδες μειονοτήτων συνέχισαν να αναφέρουν διαφορετική μεταχείριση από τις τοπικές αρχές», ανέφερε η έκθεση.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε στις εκθέσεις των τοπικών πολιτικών παρατηρητών σχετικά με την πίεση που άσκησαν τα μέλη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP).
«Σύμφωνα με το UOC-MP, οι τοπικές αρχές συνέχισαν να μεταφέρουν ενοριακές δικαιοδοσίες από τον UOC-MP στο Πατριαρχείο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κιέβου (UOC-KP) ενάντια στη βούληση των ενοριών», ανέφερε η έκθεση.
Η έκθεση επίσης κατέγραψε πράξεις βανδαλισμού για χριστιανικά μνημεία, μνημεία του Ολοκαυτώματος, συναγωγές και εβραϊκά νεκροταφεία σε όλη την Ουκρανία.
«Μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευτεί 75 εκκλησίες της UOC – MP(σ.σ κανονική Ορθόδοξη Ουκρανική εκκλησία) και ο αριθμός των συγκρούσεων με απόπειρες κατάσχεσης της εκκλησιαστικής περιουσίας υπερβαίνει τις 100. Αν μιλάμε για ενορίες, τότε 68 κοινότητες της UOC πέρασαν οικειοθελώς στο UOK-KP (σ.σ μη κανονική Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας). Μιλάμε για 68 σε σύνολο 12.000 ενοριών που υπάρχουν στην Εκκλησία μας. Αυτό είναι λιγότερο από 1%» είχε επισημάνει πριν από λίγο καιρό στο Sputnik o διευθύνων σύμβουλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Αντώνιος.

Share Button