Γιατί δεν συγκαλείται έκτακτη Ιεραρχία ; – Ο Οίκος του Θεού κλείνει για πρώτη φορά στην ιστορία του….!

Του Γιάννη Παπανικολάου – Μπαίνουμε σε περίοδο κατακομβών; Πως σχολιάζουν μητροπολίτες και Αγιορείτες για την κυβερνητική απόφαση αναφορικά με το κλείσιμο των Εκκλησιών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊου.
Μητροπολίτης της Πελοποννήσου που μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί έκτακτη Ιεραρχία για να εξετάσει την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης περί της αναστολής των ιεροπραξιών.
΄΄Οι στιγμές που βιώνουμε είναι ιστορικές και καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μπαίνουμε σε περίοδο κατακομβών ; Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Πρωθυπουργό να ξαναδεί την απόφασή του,εξηγεί αγιορείτης γέροντας.
΄΄ Μας πάγωσε η απόφαση του πρωθυπουργού, εμείς αποφασίσαμε να γίνονται Θείες Λειτουργίες μόνο κάθε Κυριακή από 7 έως 8 το πρωϊ για να μην υπάρχει συνωστισμός . Εν κατακλείδι, ας γινότανε στην Εκκλησία ότι γίνεται και στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, βάσει των τετραγωνικών . Όχι όμως να κλείσουμε εντελώς τους Ναούς, ουδέποτε έχει επαναληφθεί΄΄, εξηγεί στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Συνοδικός Ιεράρχης.
Σε έντονο προβληματισμό είναι αρκετοί Ιεράρχες. Μάλιστα, ένας Ιεράρχης πήρε μόνος του το αυτοκίνητο και πήγε στο βουνό να προσευχηθεί, όπως μας επισήμανε,…. που μόνο που δεν έκλαιγε.
Η απόφαση του πρωθυπουργού σηματοδοτεί ρήξη με την Εκκλησία καθώς δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε το δικαίωμα στο κράτος να διοικεί την Εκκλησία μας, υπογραμμίζει Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η απόφαση για την λειτουργία των Ναών ανήκει αποκλειστικά στην Ιερά Σύνοδο και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει.
Θα βιώσουμε στιγμές αποκάλυψης, συμπληρώνει μοναχός από τα Ιεροσόλυμα. Και συνεχίζει ΄΄ Η αποστασία από τον Θεό μας έφερε εδώ και εμείς τώρα απαξιώνουμε τον Πανάγαθο. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ να κάνουμε δεήσεις συνεχώς και όχι να κλείσει ο Οίκος του Θεού΄΄.
Η Εκκλησία δεν έκλεισε ποτέ στην ιστορία της, επισημαίνει κατηγορηματικά.
Ωστόσο όμως εντύπωση προκαλεί ότι κανείς δεν μιλάει επώνυμα αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Μένει να δούμε τις αντιδράσεις των μητροπολιτών. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να μείνει ο λαός ακοινώνητος και αλειτούργητος;

Share Button