Συναγερμός ενόψει απειλής σχίσματος στην Ορθοδοξία: Η ώρα των Πατριαρχών στο ουκρανικό – Αλεξάνδρεια και Αντιόχεια αναλαμβάνουν δράση

Συναγερμός ενόψει απειλής σχίσματος στην Ορθοδοξία. Και οι υπόλοιποι Πατριάρχες (πλην Βαρθολομαίου και Κύριλλου) δραστηριοποιούνται άμεσα…
Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β βρίσκεται επί του παρόντος σε μια ποιμαντική επίσκεψη στη Ζιμπάμπουε, αλλά υπάρχει η πιθανότητα μετά την επιστροφή του να επισκεφθεί τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη για να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη συνεχιζόμενη Ουκρανική εκκλησιαστική κρίση.
«Λυπούμαστε για τις προσπάθειες διαχωρισμού της ουκρανικής εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Γνωρίζουμε τις αποφάσεις της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη και τη συνεχιζόμενη πορεία διαχωρισμού. Αυτές οι αποφάσεις δεν εγκρίθηκαν από την Αλεξανδρινή Ορθόδοξη Εκκλησία. Υπάρχει μια πρωτοβουλία του Πατριάρχη Θεόδωρου Β ‘της Αλεξάνδρειας να παρεμβει και να τερματίσει τη σύγκρουση και να κρατήσει την Ουκρανική Εκκλησία στους κόλπους του Πατριαρχείου Μόσχας” ανέφερε ρωσική πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το ταξίδι του στη Ζιμπάμπουε, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μπορεί να επισκεφτεί τις δύο Εκκλησίες (Φανάρι και Μόσχα) «για να διευθετήσει τις διαφορές και να κρατήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στο Πατριαρχείο Μόσχας” όπως ειπώθηκε από την ίδια πηγή.
Σε αυτό το στάδιο, μόνο οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ταξίδι βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία.
Σημειώνεται πως ο Θεόδωρος έχει εκφραστεί και πρόσφατα υπερ της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έχοντας σπουδάσει και ο ίδιος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού και έχοντας υπάρξει Πατριαρχικός Εξάρχος της Αλεξάνδρειας στη Ρωσία για πέντε χρόνια, με έδρα την Οδησσό.
Την ίδια στιγμή ένας άλλος Πατριάρχης προτείνει Πανορθόδοξη Σύνοδο.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για συζητήσεις «για αυτοκέφαλα ζητήματα” σε συνθήκες όπου η ενότητα είναι ιδιαίτερα αναγκαία για τον Ορθόδοξο κόσμο εν όψει των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών”αυτό δήλωσε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σερβία.
«Οι λόγοι για την άφιξή μας στην αδελφική Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οι υποχρεώσεις μας να εξετάσουμε μαζί όλα όσα περιπλέκουν τώρα τις σχέσεις μεταξύ των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ποια είναι η ανάγκη να συζητήσουμε τώρα θέματα αυτονομίας ή αυτοκεφαλίας, όταν χρειαζόμαστε περισσότερο την πλήρη και σταθερή ενότητα όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να εξετάσει τα προβλήματά της σε Γενική Σύνοδο, όπου θα συγκεντρωθούν οι Προκαθήμενοι όλων των Τοπικών Εκκλησιών «, δήλωσε ο Πατριάρχης Ιωάννης.
«Η ενότητα του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου είναι μια υπόσχεση που ο Χριστός έχει τοποθετήσει στα χέρια μας και η συναίνεση των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι αυτό που κυρίως διαφυλάσσει την ενότητα και την αλληλεγγύη του «,συμπλήρωσε…

Share Button