Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος εκφράζει ανοιχτά την άποψη της Εκκλησίας της Κρήτης αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, η εβδομαδιαία εκπομπή «Ορθόδοξος Λόγος» της Κρήτη ΤV, είχε θέμα: «Εκκλησία και Πολιτεία», στην οποία συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος. Η εκπομπή ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις του θέματος, και ιδίως την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Στην εκπομπή, αρχικά αναγνώστηκε από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Πρόδρομο Ξενάκη, το Ανακοινωθέν της Εκκλησίας Κρήτης της 10ης Νοεμβρίου 2018, το οποίο αναφέρεται:
α. στην διαφωνία της Εκκλησίας Κρήτης στην προτεινόμενη αναθεώρηση άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος και ειδικότερα, στην αναθεώρηση:
του άρθρου 21, το οποίο αφορά την οικογένεια και την προτεινόμενη απαλοιφή της φράσης ότι αυτή αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους»,
του άρθρου 3, το οποίο αφορά στην προτεινόμενη προσθήκη της φράσης «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη»
στην μη ρητή συνταγματική κατοχύρωση του δικαιοδοσιακού καθεστώτος της Εκκλησίας Κρήτης
β. στη μισθοδοσία του ιερού κλήρου, για την οποία αναφέρει ότι «δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής»
γ. στην εκκλησιαστική περιουσία, για την οποία αναφέρει ότι όσα ακούγονται και φημολογούνται για αμύθητη δήθεν περιουσία της Εκκλησίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Στην συζήτηση που διεξήχθη επισημάνθηκε με έμφαση καταρχάς η αξία της οικογένειας, ένα θέμα το οποίο όπως είπε ο Αρχιγραμματέας π. Πρόδρομος Ξενάκης, η Σύνοδος της Κρήτης «βάζει πρώτο», προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τις τραγικές συνέπειες στην κοινωνία από ενδεχόμενη αποδόμηση του θεσμού της οικογένειας.
Επ’ αυτού, υπογραμμίστηκε και από την εκπαιδευτικό κ. Ροδούλα Ανδρουλιδάκη-Πετράκη το γεγονός ότι το ποιμαντικό έργο των ενοριών και γενικότερα της Εκκλησίας, «αποτελούν ενοποιητικό στοιχείο για τα μέλη της οικογένειας», η οποία οικογένεια όμως παράλληλα χρειάζεται και «την προστασία και συνδρομή του Κράτους».
Ο Πανοσιολογιότατος επίσης τόνισε, -όπως και το ανακοινωθέν της Εκκλησίας Κρήτης- τη σημασία και τον ρόλο προσφοράς των κληρικών στην κοινωνία και το έθνος, ιδίως στα χρόνια της κρίσης.
Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είπε για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, τα παρακάτω:
«Εμείς, μέχρι πριν μερικά χρόνια, ήμασταν αυτοί που ήμασταν. Τώρα θέλουμε να αλλάξουμε. Τώρα θέλουμε να διχαστούμε. Να χωρίσουμε Εκκλησία-Πολιτεία. Αν είναι δυνατόν! Δηλαδή, ένας άνθρωπος πρέπει να γίνει δυο κομμάτια;»
Ενώ, στη συνέχεια του λόγου ανέφερε: «Μέχρι τώρα, 2000 χρόνια ζήσαμε πολύ-πολύ σωστά έτσι. Και τώρα, θα κομματιάσουμε, θα κάνουμε 2 κομμάτια τον ελληνικό λαό, και θα κάνουμε Πολιτεία-Εκκλησία; Που πάμε; Μέχρι τώρα ποιοι ήμασταν, και τώρα τι θέλουμε να γίνουμε;
Και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό που βάλλεται (εν. η ενότητα), κατά κάποιο τρόπο, από την Πολιτεία. Να θέλει να διχάσει. Να κάνει 2 κομμάτια: τον ελληνικό λαό και την ελληνική πολιτεία. Είναι δυνατόν;»
Παρόμοια και η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Χουστουλάκη παρατήρησε ότι «εάν προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε το Ελληνικό Κράτος από την Εκκλησία, θα είναι σαν να προσπαθούμε να διαχωρίσουμε τα γονίδια ενός παιδιού …στα γονίδια της μαμάς του και στα γονίδια του μπαμπά του! Δεν γίνεται αυτό το πράγμα».
Ακόμα, στην διάρκεια της εκπομπής επισημάνθηκαν οι νομικές προεκτάσεις από τον κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και διευκρινίστηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα από ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν ισχύει το επιχείρημα-«μύθος» ότι στην Ευρώπη όλα τα κράτη είναι άχρωμα-ουδέτερα θρησκευτικά, ώστε να δημιουργείται ένα σχετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, σε χώρες όπως η Αγγλία και η Δανία, «η εκκλησία έχει πλήρη κρατική υπόσταση», με πιο στενές σχέσεις με το κράτος από ότι σήμερα στην Ελλάδα. Τονίστηκε δε, ότι το Σύνταγμα γενικά: «αποτυπώνει την ιστορική ταυτότητα κάθε χώρας».
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι μια μονομερή από κάποια Κυβέρνηση, βίαιη μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος μιας οποιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων, δημιουργεί προηγούμενο για να έρθει ενδεχομένως η μεταβολή και σε άλλες εργασιακές κατηγορίες μελλοντικά.
Επιπλέον δε, τονίστηκε από τον ίδιο ότι στο ισχύον Σύνταγμα, στο άρθρο 13 προστατεύεται πλήρως η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι με την προσθήκη της φράσης περί θρησκευτικής ουδετερότητας της πολιτείας, οι πιθανές πρακτικές συνέπειες του ουδετερόθρησκου κράτους θα μπορούσαν να είναι: η κατάργηση της αργίας των Χριστουγέννων, των Θεοφανείων, του Πάσχα, του Αγίου Πνεύματος, του Δεκαπενταυγούστου, το κατέβασμα των εικόνων και των Σταυρών από δημόσιους χώρους και άλλα συναφή, καταλήγοντας συμπερασματικά ότι: «θα έρθει και θα αλλοιωθεί -όχι μόνο η θρησκευτική- (αλλά και) η όλη μας κοινωνική μας υπόσταση»!
Η εκπομπή έκλεισε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Να πάψουμε να είμαστε Ελλάδα; Να πάψουμε; Γιατί;».
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Ορθόδοξος Λόγος» όπως προβλήθηκε από την ΚΡΗΤΗ TV την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 16:30