Γεδεών μοναχός Κουτλουμουσιανός (1877 – 1953)

Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Γεωργίου και οι γονείς του ονομάζονταν Φώτιος και Δέσπω. Γεννήθηκε στο χωριό Αρμπρίνοβα Τσιπίλοβας Ιωαννίνων της Ηπείρου το έτος 1877.
Στη μονή Κουτλουμουσίου προσήλθε να μονάσει το 1909. Εκάρη μοναχός το 1912.
Για ένα διάστημα αναχώρησε για τη μονή Καρακάλλου. Επέστρεψε στη μονή της μετανοίας του με τον μετέπειτα ηγούμενο αυτής Μακάριο (†1957) το 1916.
Διήλθε με υπομονή, υπακοή, αγάπη και προθυμία τα διακονήματα του πορτάρη και του αμπελικού. Συνήθιζε να μην αποχωρίζεται το κουκούλι του και το κομποσχοίνι του ποτέ.
Το κουκούλι οι μοναχοί το φορούν πάντοτε στις ώρες των ιερών ακολουθιών στο ναό. Λέγουν πως οι παλαιοί Καυσοκαλυβίτες πατέρες φορούσαν πάντοτε το κουκού­λι και το ράσο, ακόμη κι όταν σκάλιζαν τον κήπο, ως ετοιμοπόλεμοι, αγωνιζόμενοι διά της ευχής κατά του αρχαικάκου δαίμονος.
Ο π. Γεδεών υπήρξε φίλος του γνωστού εκδότου του Συναξαριστή Κωνσταντίνου Δουκάκη, του μετέπειτα Αγιορείτου μοναχού Κορνηλίου (†1908). Επειδή ήταν υπέρ της συχνής θείας Κοινωνίας, για την οποία αγωνίσθηκαν οι άγιοι Κολλυβάδες, ορισμένοι τον κατηγορούσαν ως Μακρακιστή. Οι περί του χαρακτήρος και της προσωπικότητός του γνώμες διχάζονται. Επρόκειτο όμως περί απλού, σεμνού, τίμιου, αγαθού κι ευλαβούς μοναχού. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 25.12.1953, ημέρα της με­γάλης δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων, για να αγάλλεται αιωνίως μετά των θερμών φίλων του Σαρκωθέντος Υιού και Λόγου του Θεού. Ετάφη μετά των πατέρων στο κοιμητήριο της μονής. Κατά την εκταφή τα οστά του τοποθετήθηκαν στο οστεοφυλάκιο της μονής προσδοκώ­ντας ανάσταση νεκρών…
Πήγες – Βιβλιογραφία:
Μοναχολόγιον Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου. Μωυσέως Αγιορείτου μοναχού, Ηπειρώτες Κουτλουμουσιανοί, Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, Ιωάννινα 1987, σ. 72.
Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Α΄1901-1955 , σελ.505, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.

Αναρτήθηκε από Keliotis Giannis στις 8:46 π.μ.

Share Button