Ο Πατριάρχης Κύριλλος θεωρεί το γυναικείο ιερατείο επικίνδυνη πλάνη

8 Απριλίου 2009
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος ονόμασε επικίνδυνη πλάνη το γυναικείο ιερατείο,που  γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο σε ορισμένες δυτικές προτεσταντικές  εκκλησίες.

 

«Η επικίνδυνη πλάνη  στην επιδίωξη της ισότητας των φύλων οδήγησε στην απαίτηση  για μια ειδική θέση της γυναίκας στην Εκκλησία και στην απαίτηση για δημιουργία γυναικείου ιερατείου», – είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος, την Τρίτη,κατά τη διάρκεια του κηρύγματος στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Μόσχας.
Ο Πατριάρχης σημείωσε ότι αυτή η απαίτηση δεν παρουσιάστηκε τυχαία σ’αυτές τις δυτικές Χριστιανικές κοινότητες και εκκλησίες, «οι οποίες απέρριψαν την λατρεία της Μητέρας του Θεού».
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα λόγια του Αγιοτάτου Πατριάρχη, στη Χριστιανική Εκκλησία πάντα γινόταν ιδιαίτερα σεβαστό το μυστήριο της μητρότητας, πάντα υπήρχε εκτίμηση της γυναικείας εργασίας. «Η Εκκλησία πάντα υποστήριζε  και ενίσχυε τη γυναίκα», – είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Στη Ρωσία, συνέχισε, όπου «η ζωή ποτέ δεν ήταν εύκολη», στον ΧΧ αιώνα, όλες οι τρομερές ιστορικές δοκιμασίες, σε μεγάλο βαθμό, πλήγωσαν τις γυναίκες.
«Όμως, η αδύναμη γυναικεία φύση αποδείχθηκε ισχυρότερη πνευματικά, διατηρώντας την πίστη», – είπε ο Πατριάρχης.
Σύμφωνα μ’αυτόν, οι γυναίκες αποδείχτηκαν ισχυρότερες στην αντιμετώπιση τέτοιων βαρέων κοινωνικών κακών όπως ο αλκοολισμός και η ναρκομανία. Χάρη στις γυναίκες σώζεται η υγεία της κοινωνίας γενικότερα.
Ο Πατριάρχης ονόμασε  έργο της Εκκλησίας σήμερα, την φροντίδα  για τη μητρότητα και την οικογένεια, καλώντας όλους να προσεύχονται ώστε, «ο Κύριος να μας δίνει τη δύναμη για να προστατεύσουμε τις γυναίκες από τα κακά και τους πειρασμούς και να τις κάνουμε στήριγμα της κοινωνίας μας».
Share Button