Αφιέρωμα στον γέροντα Σωφρόνιο – Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Essex
Αφιέρωμα στον γέροντα Σωφρόνιο – Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Essex
Ευρισκόμενος για ένα διάστημα αρκετών ετών στην Αγγλία έτυχα της φιλοξενίας των αδελφών μοναχών του φιλόξενου μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου στο Essex. Εκεί ευτύχησα να γνωρίσω τον π. Σωφρόνιο τον μεγάλο αυτόν χαρισματικό γέροντα των νεότερων χρόνων. Από την μοναστική αδελφότητα τον ηγούμενο της Μονής, πατέρα Κύριλλο, τον π. Ζαχαρία από την Κύπρο, τον π. Συμεών τον αρχοντάρη που εκοιμήθει πρόσφατα όπως πληροφορήθηκα, τον π. Ραφαήλ από την Ρουμανία, την αδελφή Μαγδαληνή, την αδελφή Σοφία από την Κοζάνη και πολλών άλλων αδελφών. Ως ελάχιστη αναφορά ευγνωμοσύνης για την εγκάρδια φιλοξενία και την πνευματική νουθεσία που μου πρόσφεραν ανεβάζω αυτό το μικρό αφιέρωμα και παρακαλώ τον πανάγαθο Θεό να χαρίζει δια πρεσβειών του γέροντα Σωφρονίου πλούσιες τις δωρεές του στην μοναστική ευεργετική αυτή αδελφότητα. Παρακαλώ ακόμη, όσοι αδελφοί εν Χριστώ κατέχουν δικό τους υλικό όπως, ομιλίες, φωτογραφίες κλπ, που σχετίζονται με τον π. Σωφρόνιο και την Ι. Μονή να το προσθέσουν σ’ αυτό το μικρό αφιέρωμα. Είθε ο πανάγαθος Θεός να μας εισακούσει και να μας ελεήσει. Αμήν.
Το παρακάτω κείμενο έχει επιμεληθεί η Ευγενία Φρατζέσκου από το Λονδίνο
Το Πατριαρχικό Σταυροπηγιακό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου είναι μια Mοναστική αδελφότητα η οποία απαρτίζεται από μοναχές και μοναχούς οι oποίοι κατάγονται από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες. Η Μονή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Βρίσκεται στην περιοχή Tolleshunt Knights του Maldon στο Essex της Αγγλίας. Υπάρχουν γύρω στις 15-20 μοναχές και ένας μικρότερος αριθμός μοναχών.
Η Ιερά Μονή οφείλει την σύστασή της στον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ. Μετά από την αναχώρησή του από το Άγιον Ορος και την εγκατάστασή του στο Παρίσι, επρόκειτο να μείνει σε ένα Ρώσικο γηροκομείο βοηθώντας τον εκεί Ιερέα. Σύντομα, ο Γέροντας Σωφρόνιος δέχθηκε δυο άνδρες που ποθούσαν την Μοναστική ζωή. Ζούσαν σε εκείνο το γηροκομείο, κάνοντας αδιάλειπτη προσευχή, χρησιμοποιώντας την Ευχή του Ιησού, λόγω έλλειψης λειτουργικών βιβλίων και έτρωγαν το φαγητό που έμενε. Υπήρχαν επίσης και μερικές μοναχές που έμεναν σε εκείνο το γηροκομείο. Το 1958, ο Γέροντας Σωφρόνιος απέκτησε μια συνοδεία έξη ατόμων που ποθούσαν να γίνουν μοναχοί. Αφού όμως υπήρχαν πρακτικές δυσκολίες, Ο Γέροντας Σωφρόνιος αναχωρεί για το Tolleshunt Knights για να δει μια ιδιοκτησία. Έτσι, την άνοιξη του 1959, η νεοσύστατη Μοναστική αδελφότητα του Τιμίου Προδρόμου συγκροτείται εκεί, με την ευλογία του Μητροπολίτη Αντωνίου Bloom του Sourozh (Πατριαρχείου Μόσχας). Το Μοναστήρι, από τις απαρχές του, είχε και μοναχούς και μοναχές, επειδή ο Γέροντας Σωφρόνιος δεν ήταν σε θέση να επιβλέπει δυο ξεχωριστές αδελφότητες.
Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου εντάχθηκε απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1965, και έτσι έγινε Πατριαρχικό. Αργότερα, το Μοναστήρι πήρε και τον τίτλο του ‘Σταυροπηγιακού’. Ο παρόν Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος.
Όταν θεμελίωσε το Μοναστήρι, o Γέροντας Σωφρόνιος ήθελε να είναι σίγουρος πως η αδελφότητα θα εστίαζε στον εσωτερικό ασκητισμό. Έτσι το τυπικό του Μοναστηριού στηρίζεται στην αδιάλειπτη Ευχή (Κύριε ημών Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με) για περίπου 4 ώρες την ημέρα και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας 3-4 φορές την εβδομάδα. Το τυπικό έχει βασιστεί στην πολύχρονη εμπειρία του Γέροντα Σωφρονίου της Αθωνικής Ερήμου και της Αθωνικής Σκήτης του Αγίου Νικοδήμου και του Αγίου Παϊσίου Βελικόφσκι.
Σημαντικές προσωπικότητες του Μοναστηριού: – O Γέροντας Σωφρόνιος, ο πρώτος Ηγούμενος 1959-1993.
– O Αρχιμανδρίτης Κύριλλος, ο δεύτερος Ηγούμενος από το 1993.
– O Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας, υποτακτικός του Γέροντα Σωφρονίου για 27 χρόνια στην I.M. Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Ορους.
– O Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Σαχάρωφ, ανηψιός του Γέροντα Σωφρονίου, συγγραφέας του βιβλίου ‘Αγαπώ άρα υπάρχω’
– O Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, υποτακτικός του Γέροντα Σωφρονίου από την δημιουργία του Μοναστηριού στο Essex, μετέφρασε τα συγγράμματα του Γέροντα Σωφρονίου στη Ρουμανική γλώσσα.
– H Γερόντισσα Μαγδαληνή, σημαντική ομιλήτρια, συγγραφέας των βιβλίων Συνομιλίες με παιδιά και Σκέψεις για τα παιδιά στην Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα.
– H Μοναχή Μαρία (ψηφιδωτά)