Γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ – Ο θεολόγος του ακτίστου φωτός

Γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ – Ο θεολόγος του ακτίστου φωτός

Ο Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ (22/09/1896 – 11/7/1993) ήταν Ρώσος Ορθόδοξος Ιερομόναχος που ξεκίνησε τη μοναχική του ζωή στο Άγιο Όρος, στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος και θεωρείται από την ορθόδοξη παράδοση ως ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε στη Μόσχα και ήταν μέλος 9μελούς οικογένειας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Σέργιος, ενώ έδειχνε από μικρός ιδιαίτερη θεολογική κλίση. Εν αρχή ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ενώ ασχολήθηκε με τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό. Όταν απογοητεύτηκε από τη φιλοσοφία των Ανατολικών θρησκειών, στράφηκε προς το Χριστιανισμό και πιο συγκεκριμένα την Ορθοδοξία. Σε ηλικία 25 ετών μετακινήθηκε στη Γαλλία, προσπαθώντας να βρει εργασία ως ζωγράφος. Στη Γαλλία κατάφερε να γίνει δεκτός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όμως τελικά στράφηκε προς το χριστιανισμό με περισσότερο ζήλο αφού ούτε αυτό τον γέμιζε όπως ο ίδιος αργότερα ομολόγησε και έτσι στράφηκε σε ηλικία 29 ετών στη θεολογία, εισαγόμενος στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Παρίσι. Όπως έλεγε και ο ίδιος:
«Ήμουν στο Παρίσι, τα είχα όλα, ζούσα με τον καλλιτεχνικό κόσμο του Παρισιού και συμμετείχα σε όλες τις εκδηλώσεις. Όμως τίποτα δεν μου έδινε χαρά και ανακούφιση. Μετά από κάθε εκδήλωση του καλλιτεχνικού κόσμου, είχα μέσα μου κενό και αγωνία. Ο λογισμός μου, μου έλεγε πως κάτι πρέπει να κάμω, για να φύγω από το αδιέξοδο, που με συνείχε. Όμως δεν έβρισκα λύση. Ένα βράδυ, μετά από μία διασκέδαση, ανέβαινα στο σπίτι μου με σκυμμένο το κεφάλι και αργό βήμα. Έλεγα πως αυτή η ζωή είναι βάναυση, είναι ανιαρή. Τότε σκέφτηκα να γίνω μοναχός, όμως πού και πώς δεν είχα ιδέα. Ήμουν Ρώσος εμιγκρέ-πρόσφυγας στη Γαλλία. Εκεί υπήρχαν πολλοί Ρώσοι, οι οποίοι ίδρυσαν το Θεολογικό Ινστιτούτο Του Αγίου Σεργίου… Στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, όλοι μιλούσαν για Θεό, αλλά Θεό δεν είδα, ενώ όταν πήγα στο Άγιο Όρος, κανείς δεν μιλούσε για Θεό και όλα έδειχναν τον Θεό».
Με το πέρας των σπουδών έλαβε την απόφαση να μονάσει. Έτσι εγκαταστάθηκε στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, το 1925. 4 έτη αργότερα θα γνωρίσει τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, ο οποίος έμελλε να γίνει ο πνευματικός καθοδηγητής του. Εν συνεχεία αναχώρησε για τα Καρούλια του Αγίου Όρους το 1938, που ασκήτεψε αυστηρά. Το 1948 εξήλθε από το Άγιο Όρος ώστε να χειρουργηθεί στη Γαλλία και έτσι εξέδωσε σε βιβλίο και το βίο του Αγίου Σιλουανού, που εν τω μεταξύ εκοιμήθη. Εν συνεχεία εξέδωσε και άλλα βιβλία το «Περί προσευχής», το «Άσκηση και Θεωρία» και «Η ζωή Του ζωή μου». Την ίδια εποχή επισκέφτηκε και τη Μόσχα μετά από πολλά χρόνια και έκτοτε έμελλε να έχει πιο στενούς δεσμούς με την πόλη. Το 1963 εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και ίδρυσε μια χριστιανική αδελφότητα, χτίζοντας παράλληλα και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Έσσεξ.  Εκεί έμεινε μέχρι και τέλος της ζωής του, όταν και εκοιμήθη, το 1993 σε ηλικία 97 ετών.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Γέροντας Σωφρόνιος προγνώριζε πότε θα γίνει η κοίμησή του. Όταν πληροφορήθηκε πως η κρύπτη του Μοναστηριού θα ολοκληρωνόταν στις 12/7, είπε ότι θα ήταν έτοιμος. Στις 11/7 κοιμήθηκε στις 14/7 έγινε η εξόδιος ακολουθία στην οποία παρίσταντο πολλοί μοναχοί από όλο τον κόσμο. Επίσης, όπως είχε πει ο Γέροντας Σωφρόνιος, η κοίμηση της Μητέρας Ελισάβετ – της πιο γηραιάς μοναχής – θα ήταν στις 24/7.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Γέροντας Σωφρόνιος πήγε στο Παρίσι, ήταν και η έκδοση των συγγραμμάτων του Αγίου Σιλουανoύ. Όταν ο Γέροντας εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, το Μοναστήρι ανέλαβε αυτές τις εκδόσεις. Το 1973, εκδόθηκε μια πληρέστερη μετάφραση της ζωής του Αγίου Σιλουανoύ καθώς και μια συλλογή με τους ιερούς του Λόγους το 1975. Μετά από αυτές τις εκδόσεις, ο Γέροντας Σωφρόνιος άρχισε να εκδίδει τα δικά του συγγράμματα. Το 1987, έγινε η επίσημη ανακήρυξη του Αγίου Σιλουανoύ του Αθωνίτου από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Φωτογραφίες του γέροντα Σωφρονίου
Εικόνα
Μόσχα 1958
Εικόνα
Καρούλια 1941
Εικόνα
Στο Παρίσι

——————…………………………………………………………………………………………………..————————————–

Τελευταίες ημέρες και η ταφή του π. Σωφρονίου
Εικόνα
Η νεκρώσιμη ακολουθία του Αρχιμανδρίτη Σωφρονίου έγινε στις 2:00 μ.μ., στις 14 Ιουλίου 1993 στην κεντρική εκκλησία του μοναστηριού, και ενταφιάστηκε σε μια κρύπτη που χτίστηκε ειδικά για την ταφή των μελών της κοινότητας. Παρουσία περίπου τετρακοσίων ή περισσοτέρων προσώπων που αποτελούνταν από Ιεράρχας και πρεσβυτέρους της τοπικής ελληνικής και της ρωσικής Εκκλησίας, μαζί με τους πιστούς. Από το εξωτερικό, υπήρξαν μοναχοί από τα μοναστήρια της Σίμωνος Πέτρας και Γρηγορίου του Αγίου Όρους, Αγίου Αρσενίου στη Βόρεια Ελλάδα, Αγ. Σιλουανός στη Γαλλία, και το μοναστήρι του Καρέα στην Αθήνα. Επίσης παρόντες ήταν ένας από τους πατέρες της μονής του Αγίου Τύχωνα στη Νότια Χαναάν – Ο πατέρας Σωφρόνιος διατηρούσε μια πνευματική σύνδεση με τον Αγίου Τύχωνα για πολλά χρόνια,.
Η νεκρώσιμη ακολουθία, συμπεριλαμβάνοντας το τελευταίο φιλί και η πομπή προς την κρύπτη διήρκεσε λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στην κοινότητα είχε πρόσφατα ανακοινωθεί από τις τοπικές αρχές ότι ο μόνος νόμιμος τρόπος που θα μπορούσε να θάψει κανείς εντός της μονής ήταν να οικοδομηθεί μια υπόγεια κρύπτη. Όταν τα σχέδια έγιναν για την κατασκευή της, ο πατέρας Σωφρόνιος είπε, «δεν θα πάει μέχρι να είναι έτοιμος.» Και όταν το έργο ήταν καλά σε εξέλιξη, κοινοποίησε ο Ηγούμενος ότι θα είναι έτοιμη για την πρώτη ταφή στις 12 Ιουλίου. Ο πατέρας Σωφρόνιος απάντησε όταν του το είπαν, «θα είμαι έτοιμος.» Και έτσι στις 11 Ιουλίου, περίπου στις 8.00 π.μ., κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας που πραγματοποιήθηκε στο μοναστήρι, ο πατέρας Σωφρόνιος εκοιμήθει εν Κυρίω.
Ας είναι αιωνία του η μνήμη!
Εικόνα
Ο τάφος του γέροντα Σωφρονίου
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

‘Αμα τη[ι] εγέρσει εκ του ύπνου

Εικόνα
+ Αρχιμ. Σωφρονίου Σαχάρωφ

Βασιλεύ άναρχε, ο ων προ πάντων των αιώνων, Πλαστουργέ μου, ο εκ του μη όντος εις την ζωήν ταύτην παραγαγών τα σύμπαντα. Ευλόγησον την ημέραν ταύτην, ην εδωκάς μοι δια την ανεξιχνίαστον Σου αγαθότητα, και τη[ι] δυνάμει της ευλογίας Σου ικάνωσόν με επιτελέσαι παν έργον και πάντων λόγον εν τη[ι] αρχομένη υπ’εμού ημέρα ταύτη, δια Σε, προς δοξάν Σου, εν τω φόβω Σου, κατά θέλημα Σου, εν πνεύματι σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής, αγάπης, πραότητος, ειρήνης, ανδρείας, σοφίας, εν προσευχή και επίγνωσει της Πανταχού Σου παρουσίας.

Ναι, Κύριε, κατά το άμετρον Σου έλεος, οδηγησόν με δια του Αγίου Σου Πνεύματος εις παν έργον και πάντα λόγου αγαθόν, και δος μου διελθείν απροσκόπτως ενώπιόν Σου την οδόν της ζωής μου και κατά την δικαιοσύνην Σου, ήν εφανέρωσας ημίν, ίνα μη προστέθη μοι ουδεμία ανομία. Κύριε, ο Μέγας εν ελέει, φείσαί μου τον απολλυμένου εις το κακόν, και μη αποκρύψης το προσωπόν Σου απ’εμού. Και όταν η διεφθαρμένη μου θέλησις οδηγήση με προς άλλας οδούς, και τότε ο Σωτήρ μου, μη εγκαταλίπης με, αλλά βιαίως επανάγαγε με εις την αγίαν Σου οδόν.

Ότι Συ, καρδιογνώστα αγαθέ, γινώσκεις πάσαν την πενίαν και την αφρωσύνη μου, την τυφλότητα και την αχεριότητά μου, αλλά και αι θλίψεις της καρδίας μου και οι στεναγμοί της ψυχής μου ενωπιόν Σου εισί. Διο και δεόμαι Σου; Εισάκουσον μου εν τη[ι] θλίψει μου και έμπλησόν με άνωθεν της δυνάμεως Σου – ανάστησόν με τον παραλυμένον τη[ι] αμαρτία, ελευθέρωσόν με τον δουλωθένατ τοις πάθεσιν, ίασαι με από παντός τραύματισμος εν εμοί κεκρημμένου- καθάρισόν με από πάσης κηλίδος σαρκός και πνεύματος , συγκράτησον με από πάσης εσωτερικής και εξωτερικής κινήσεως μη ευαρέστου ενώπιον Σου αλλά και επιβλάβους δια τον πλησίον μου.

Δεομαί σου: Νομοθέτησον με εν τοίς τρίβοις των εντολών Σουκαι μέχρις εσχάτης μου αναπνοήςμη επιτρέψης παρεκκλίναι του φωτός των προσταγμάτων Σου, εώς αν αποβώσι ταύτα ο μόνος νόμος όλης της υπαρξεώς μου, προσκαίρου δε και αιωνίου.

Ο Θεός, ο Θεός μου, περί πολλών και μεγάλων δέομαι Σου εγώ, Συ δε μη παρίδης με μηδέ απορρίψης με από του Προσώπου Σου δια την θρασύτητά μου και παρρησίαν μου, αλλά τη[ι] δυνάμει της αγάπης Σου οδήγησον με κατά τα διαβήματα Σου. δος μοι αγαπάν Σε ώς Σύ ενετείλω ημίν , εξ όλης της καρδίας μου , εξ όλης της διανοίας μου, εξ όλης της ισχυός μου , δι’όλου του είναι μου .

Ότι Συ ει μόνος Σκεπαστής ’γιος και Παντοδύναμος Υπερασπιστής της ζωής μου, και Σοι προσφέρωμεν την δοξολογίαν και την προσευχήν μου. Αμήν.

Χάρισαι μου, Κύριε, του γνώναι την αλήθείαν Σου προ του απέλθειν με εκ της ζωής ταύτης. Παράτεινον τας ημέρας μου, έως αν προσφέρω Σοι μετάνοιαν αληθινήν. Μη αναγαγής με εν τη ημίσει ημέρων μου , και όταν ευδόκησας θείναι πέρας τη[ι] ζωή μου, προγνώρισόν μοι τον θανάτον μου, ίνα η ψυχή μου ετοιμασθή[ι] προς συνάντησίν Σου. Εν εκείνη τη[ι] ημέρα, τη[ι] μεγάλη[ι] και ιερά[ι] δι’εμέ , γενού μετ’εμού, Κύριε, και αποδός μοι την αγαλλίασιν του Σωτηρίου Σου. Καθάρισον με από πάσης ανομίας κεκρυμμένης εν εμοί, και αξίωσόν με προσφέρειν Σοι καλήν απολογίαν ενώπιον του φοβερού Βήματος Σου. Αμήν
———————————————————————————————————————————————————————————

Εικόνα
Ο γέροντας το 1993

Βιβλιογραφία του π. Σωφρονίου Σαχάρωφ

• «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ» – Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ.
Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 1999 (πρώτη έκδοση 1948).
• «Η ζωή Του ζωή μου» – Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ.
Εκδόσεις Πουρνάρα, Θεσσαλονίκη, 1996 (πρώτη έκδοση 1977).
• «ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ» – Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ.
Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 1992 (πρώτη έκδοση 1985).
• «ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ» – Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ.
Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 1993 (πρώτη έκδοση 1991).
• «ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ, πνευματικά κεφάλαια» – Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ.
Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 1995 (πρώτη έκδοση 1992).
• «ΑΣΚΗΣΙΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ» – Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ.
Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 1996.
• «ΑΓΩΝΑΣ ΘΕΟΓΝΩΣΙΑΣ» – Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ.
Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 2001.
Εικόνα

Βιβλιογραφία για τον π. Σωφρόνιο Σαχάρωφ
• Αναμνήσεις από τον ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟ του ΕΣΣΕΞ, Δήμητρας Β. Δαβίτη, Εκδόσεις Άθως, 1999.
• Αναφορά στη θεολογία του Γέροντος Σωφρονίου, Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία Ζάχαρου, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 2000.
• Αγώνας θεογνωσίας, Έσσεξ Αγγλίας 2004.
• «Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ» – Μητρ. Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιεροθέου, Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου, 2007.
• «Αγαπώ άρα υπάρχω» – π. Νικολάου Σαχάρωφ, Εκδόσεις Εν πλω, 2007.
• Γράμματα στη Ρωσία, Έσσεξ Αγγλίας 2009.

Η Επίσκεψη στο Μοναστήρι

Παραθέτω παρακάτω πληροφορίες πως μπορεί κανείς να επικοινωνήσει και να επισκεφτεί το μοναστήρι από την Ελλάδα.
Το μοναστήρι δεν έχει ιστοσελίδα και δεν έχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείτε να τους γράψετε στη διεύθυνση:

The Old Rectory
Rectory Road
Tolleshunt Knights
Maldon
Essex
Αγγλία
CM9 8EZ

και στο τηλέφωνο: 0044 1621 816471

Για διαμονή στο μοναστήρι, να ζητήσετε την αδελφή Paula.
Να είστε υπομονετικοί και προετοιμασμένοι ότι θα δοκιμάσετε αρκετές φορές για να πιάσετε. Δοκιμάστε το πρωί και αργά το απόγευμα.

Υπάρχουν πτήσεις από την Ελλάδα προς το αεροδρόμιο Stansted και Heathrow.
Από το Stansted υπάρχει ένα λεωφορείο για Colchester (διαρκεί περίπου μία ώρα). Από εκεί μπορείτε να πάρετε ένα ταξί για το μοναστήρι (διαρκεί περίπου μισή ώρα), η οποία (κατά τη διάρκεια της ημέρας) θα κοστίσει περίπου £ 15.
Από το αεροδρόμιο του Heathrow, μπορείτε να πάρετε το τρένο (μετρό) για το Λονδίνο (σταθμός Paddington). Στο Λονδίνο, πάρτε το μετρό για το σταθμό Liverpool Street. Από το σταθμό Liverpool Street, πάρτε το τρένο για Kelvedon. Από το σταθμό Kelvedon, πάρτε ένα ταξί για το μοναστήρι (περίπου 15 λεπτά).

Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στο μοναστήρι από το Λονδίνο είναι μέσω Liverpool Street Station για Kelvedon. Όσο για μένα, επέλεξα το αεροδρόμιο του Στάνστεντ που είναι πιο κοντά στο μοναστήρι. Από εκεί μπορείτε να πάρετε ταξί, το οποίο κοστίζει περίπου 35 λίρες ή μπορείτε να πάτε με πούλμαν στο Κόλτσεστερ και από εκεί να χρησιμοποιήσετε ταξί.

Μπορώ να σας δώσω έναν αριθμό τηλεφώνου του οδηγού ταξί που γνωρίζει πολύ καλά πώς να φτάσετε στο μοναστήρι:
Ταξί του Wayne
07742 466556

http://www.paterikoslogos.com/html……Page is hidden to guests . Please register and login to  see it .

.

Οδηγίες πως θα φθάσετε οδικώς με το αυτοκίνητο
Οδηγείτε κατά μήκος της Α12 η οποία σας βγάζει μακριά από το Λονδίνο (προς Chelmsford, Colchester) και βγείτε στην έξοδο Kelvedon. Στη συνέχεια ακολουθήστε τις πινακίδες προς Tiptree, μέσω Tiptree, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Tolleshunt Knights και Tolleshunt D’Arcy. Όταν φθάσετε στο Tolleshunt Knights (το χωριό), υπάρχει μια στροφή στα δεξιά σε μια απότομη (αριστερόχειρες) στροφή με ένα μικρό σημάδι λέγοντας «Μονή». Παίρνετε προς τα κάτω τον δρόμο της μονής και όταν ο δρόμος διακλαδίζεται, πηγαίνετε αριστερά, και φθάνετε στο μοναστήρι. Σταθμεύετε πέρα από τα κύρια κτίρια του μοναστηριού, στα δεξιά.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *